Комисията за КТБ ще изслушва Кордовска, а "Биволъ" ще праща писмени показания

9826
Комисията за КТБ ще изслушва Кордовска, а "Биволъ" ще праща писмени показания
Снимка: БГНЕС

Комисията за КТБ ще изслушва Нели Кордовска, която ръководи "Банков надзор" в БНБ и председателят на Фонда за гарантиране на влоговете Росен Миленков, предаде БГНЕС.

За Нели Кордовска се появи информация, че часове преди КТБ да бъде поставена под финансов надзор, е изтеглила 64 хил. евро лични средства.

Председателят на временната комисия за КТБ Десислава Атанасова посочи, че в комисията е постъпило писмо от редакцията на сайта "Бивол", в което се посочва, че Асен Йорданов от "Бивол" иска да бъде изслушан от комисията, за да разкрие факти за придобиването и финансирането на медийна групировка, заеми от КТБ, свързани фирми и търговия с обществено внимание. Комисията, обаче реши Йорданов да не бъде изслушан, а да прати в писмен вид цялата налична документация, която би била нужна за дейността на комисията за КТБ.

Стана ясно още, че "Протестна мрежа" е изпратила също писмо до комисията с молба тя да изисква тефтерите и тетрадката на Цветан Василев, които излязоха в публичното пространство, но по-късно се оказа, че не са негови. "В странно качество съм да преценявам дали това са автентични тетрадки. Нямаме подобни разследващи функции, за да изясняваме факти и обстоятелства, ако някой смята, че тази тетрадка, огласена публично има отношение към работата на комисията ще го обсъдим", каза Атанасова. В крайна сметка се реши, че тази тетрадка няма да бъде разглеждана.

По време на заседанието на комисията отново бе подхваната темата за изслушване на Цветан Василев по скайп. Председателят на комисията припомни, че тази тема вече е обсъждана още в началото на работата на комисията, когато се е стигнало до извода, че комисията не следва да се превръща в реалити формат за това кой какво има да казва. "Ако Василев се яви или писмено даде информация на комисията ще вземем предвид обясненията и свидетелствата му", добави тя.

Йордан Цонев запита риторично дали европейската заповед за арест е пречката банкерът да се яви пред комисията. "Наша работа е да пазим достойнството на българския парламент, а тое е - всеки, който иска да се яви пред комисията да дойде и да каже каквото има да каже, който има документи, които уличават политици, граждани и т.н., не ги държи в сейфове, а ги предава на прокуратурата. На мен не ми се вижда несериозно европейска заповед лице да бъде изслушвано с телемост. Утре и братя Галеви може да поискат да ги изслушваме, първо да се явяват пред съответните органи", добави Цонев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика