Кольо Парамов: Историята с КТБ не е свършила - БНБ е уязвима в съда

24372
Кольо Парамов: Историята с КТБ не е свършила - БНБ е уязвима в съда

Няма нужда от документ, с който да се доказва дали имаш сметка – удостоверение или нещо подобно. Задължение на Фонда за гарантиране на влоговете, на синдици, на квестори да докажат и да покажат кой има гарантирани влогове. До десет дни ще се прехвърли тази информация към други банки, определени от Фонда за гарантиране на влоговете, казаха проф. Валери Димитров и Кольо Парамов.

Възможно ли е да се замести физическото ходене до банка с интернет банкиране и . Проверки и спорове ще има – но не виждам проблем да се докаже кой какво е имал в КТБ, категоричен беше проф. Валери Димитров. Длъжниците на банката си остават такива и ще трябва да се издължават на назначения от Фонда за гарантиране на влоговете синдик, каза Димитров в сутрешния блок на Нова телевизия.

Според Чобанов КТБ не е искала ликвидна подкрепа

КТБ никога по никакъв начин не е искала ликвидна подкрепа. Това твърди бившият министър на финансите Петър Чобанов след заседанието на ...

Кредитите не стават предсрочно изискуеми – те се плащат при условията, при които са сключени. Плащането става при синдика, като пак ще бъде определено физически къде, в кой офис на КТБ ще става.

Според Парамов обаче ще има оспорване на вземането на лиценза, защото част от документите не са перфектни. Няма подпис от одитор върху доклада на квесторите за КТБ, който е основанието да се вземе лицензът. Праща се и писмо до ЕЦБ, че „резултатът от одита е такъв и такъв”, но това беше проверка от международни фирми, не одит, добави финансистът. А БНБ да погледне какво са правили квесторите – първо казват 4,22 млрд. лева дупка с обезценките, вчера казват 3,745 млрд. лева, уточни Парамов.

Сега Върховният съд трябва бързо да реши, но фактическият синдик на КТБ е Фондът за гарантиране на влоговете. Той е основен кредитор на банката при това положение. Затова и е толкова важно и съм убеден, че Фондът ще изтиска всичко възможно от активите на КТБ – и няма да продава на безценица. Най-доброто решение е да се продава на друга банка, каза Димитров. Парамов добави, че Фондът ще вземе 1,4-5 млрд. лева заем от държавата, за да се разплатят гарантираните влогове, а след това, с продажбата на активите на КТБ, ще се връщат тези пари.

Ефектът от фалита на КТБ ще е много голям, но косвен. Преките вреди ще отидат на сметката на лицата с негарантирани влогове и на сметката на Фонда за гарантиране на влоговете, каза бившият шеф на Сметната палата.

Столичната "Топлофикация" готова да продаде вземанията си в КТБ

Столичният общински съвет упълномощи ръководството на "Топлофикация София" да продаде вземанията си към Корпоративна търговска банка на...

Много важно е какво ще стане с ТБ Виктория. Тази банка може да бъде запазена, да се продаде дяловото участие на друга банка и да се покрият част от загубите в КТБ. БНБ да не й взема лиценза, защото това ще е колосална глупост, категоричен беше проф. Димитров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика