Китайски калинки "алигатори" атакуват България

90991
Китайски калинки "алигатори" атакуват България
Снимка: Thinkstock

Китайски хищни калинки, известни още и като алигатори, нападнаха много от селата в Търновска област. Особено голяма е тяхната популация в селата в Еленско, където на места гадините са превзели не само дърветата и храстите в градините, но са се настанили и в мазетата и дори спалните помещения на жилищата на хората.

Китайските 24-точкови калинки са изключително опасни, алармира "Монитор". Те нападат и опасват не само растенията у нас, но изяждат и родната 7-точкова червена или жълта калинка. Алигаторите са всеядни, те налитат на листни въшки, други по-дребни от нея насекоми, както и на плодове, зеленчуци, билки изяждат листата и цветовете на растенията.

Най-много харесват гроздето, поради което досега се появяваха предимно в началото на гроздобера. Вероятно поради хубавото време и топлата зима тази година те са изпълзели на повърхността доста по-рано.

Гадините са навлезли у нас преди няколко години от Гърция, където пък са били пренесени от Китай с корабите със стоки. В нашите климатични условия се размножават изключително бързо. Калинките алигатори са и много хитри. Ако усетят заплаха, падат по гръб и не мърдат, докато тя не отшуми. Нашествениците имат здрава обвивка и отделят защитна течност с остра миризма, която отблъсква птиците и паяците. Единствената заплаха за китайските канибали са жабите и мравките, на които защитната течност не им влияе и те си ги похапват.

През есента калинките бяха наводнили Средногорието. Популацията им се беше размножила и в Ботевград, Правец, дори в София. Влизат в къщите и се крият на купчинки по ъглите на стаите, разказаха потърпевши.

Експерти в магазините на "Сортови семена" съветват калинките на открити пространства да се третират с инсектициди като нуреле, вазтак и други. При нашествие в закрити помещения се препоръчват "Детрал спрей" и "Айкън", които не миришат. Няма нищо страшно, коментира и агрономът Стефан Йоргов. Има много препарати, с които може да се преборим срещу разрастване на популацията им.

Хвъркатите алигатори не са издръжливи на студ и затова още през есента се опитват да се скрият в мазите на домовете, за да оцелеят до пролетта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика