Китайска компания ще сглобява електрически коли в България

45808
Китайска компания ще сглобява електрически коли в България

Китайската автомобилна компания Build Your Dreams (BYD) подписа договор с българската компания Булминерал за строеж в Брезник на завод за сглобяване на електрически автобуси и коли, съобщи китайската държавна осведомителна агенция Синхуа, цитирана от БГНЕС.

Съвместното дружество, половината от което е собственост на китайската компания, специализирана в електрическите автомобили и батериите за тях, а другата половина - от българската енергийна компания, ще произвежда между 40 и 60 електрически автомобила на ден, съобщи генералният директор на Булминерал Александър Усачев, цитиран от китайската официална агенция.

Капацитетът на завода от гледна точка на електрическите коли ще бъде решен до три месеца, допълни Усачев. Стойността на инвестицията не се уточнява. Представителят на BYD за Европа Хо Исбранд изрази задоволство, че българската компания помага на китайската да "развива дейността си в Европа", допълва агенция Синхуа.

BYD има участие на борсата в Хонконг, а миноритарен акционер в нея е американският милиардер Уорън Бъфет. Компанията е вторият голям китайски концерн, влизащ в България след Грейт Уол Мотърс, която през февруари откри първия завод за сглобяване на китайска компания в Европа, в Баховица, Ловешко. Китай е водещ автомобилен пазар в света, който обаче остава доминиран на 70% от чуждестранните марки.

Редактор: Десислава Ушатова

Затварят завода на "Шуменско" за зимата, готвят съкращения

Пивоварният завод на "Карлсберг България" в Шумен ще бъде затворен за два месеца, заради спад в продажбите. Готвят се и съкращения на п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com