Каролев: В прокуратурата да си понесат отговорността заради глупостите около КТБ

30508
Каролев: В прокуратурата да си понесат отговорността заради глупостите около КТБ
Снимка: БГНЕС

Има два закона, които влизат в сила в случая „КТБ” – Закона за кредитните институции и Закона за банковата несъстоятелност. Това заяви икономистът Владимир Каролев.

Вчера категорично се разбра, че няма никакво изнасяне на пари с чували от КТБ. Цялото объркване дойде от „един прокурор”, който прочете по БНР, че са изнасяни пари с чували, а това беше прехвърлено като изречено от БНБ, припомни Каролев.

Счетоводителките на КТБ се отърваха с най-леката мярка "подписка"

Софийският градски съд пусна главната счетоводителка на КТБ Мария Димова и заместничката й Борислава Тренева-Кючукова с мярка "подпис...

Внушението, че от КТБ са източени 3,5 млрд. лева и че кредитен портфейл с такъв размер е лош, е напълно невярно. Безспорно е, че част от кредитите е към свързани фирми, че част от заемите са лоши, но това не означава, че са 3,5 млрд. лева, заяви Александров. И разкри, че прокуратурата му е наложила забрана да говори по обвинението за източените 206 млн. лева. Заради приказките с чувалите с пари тези хора от прокуратурата, които ги наприказваха, трябва да си понесат отговорността, добави Каролев.

Според Каролев около 20-тина дни след оценката на одита на капитала може да се говори за отваряне на КТБ за вложителите. Тук Стоян Александров посочи, че ако капиталът е отрицателен, се пристъпва към мерки това да се преодолее. Възможно е капиталът да се попълни от акционери, от депозитари, от самата държава дори, добави той в сутрешния блок на Нова телевизия.

Освен проблемът с капитала, има и въпрос с ликвидността. Защото в мига, в който КТБ бъде отворена, всички ще се втурнат да теглят парите си. С други думи – в 9:00 КТБ ще е отворена, а в 9:05 ще е затворена заради натиска. Затова трябва да се използват други инструменти, за да се определи интересът на всеки вложител и акционер, посочи Александров.

Не е реалистично банката да се отвори на 21 септември. Реалистично е да има диалог с БНБ, със специалисти, за да е ясно какво е състоянието на КТБ. Защото сега не знаем какво е състоянието на банката, уточни Александров.

Б. Сарафов: Надявам се Цветан Василева да се предаде, след като твърди, че е невинен

Надявам се Цветан Василев да се предаде, след като твърди в многобройните си изявления, че е невинен. Нека тогава да се предаде и да до...

Докато няма парламент, трябва да се действа в рамките на сегашните закони. Законът е ясен – ако квесторите установят отрицателен капитал, се минава към процедура по несъстоятелност. Но според мен не е така и банката не е източвана. В сайта на БНБ е видима картината – капиталовата адекватност на КТБ е много висока, а това е много важен показател, подчерта Каролев. Шест месеца след влизане на квесторите в КТБ трябва да има яснота. Квесторите влязоха на 17 юни, така че на 17-ти или 19-ти декември трябва да е ясно продължава ли да работи КТБ или се минава към несъстоятелност, смята той.

За разлика от г-н Костов не мисля, че фалит на КТБ ще доведе до проблем с ликвидността на банковата система. Много малка част от парите от КТБ напуснаха България – повечето тегления всъщност бяха прехвърляния в други банки в България, категоричен беше Каролев. Александров обаче уточни, че вероятно Иван Костов има предвид с доклада си, че ще има паника при фалит на КТБ и ще се внесе допълнително паника.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика