Кампания за взимането на кредити цели да спре фрапиращите примери на свръхзадлъжнялост

6397
Кампания за взимането на кредити цели да спре фрапиращите примери на свръхзадлъжнялост
Снимка: Thinkstock

Финансовата грамотност на българите е изключително ниска. Около тази констатация се обединиха участниците в медийната дискусия по повод стартирането на кампанията "Взимай кредити разумно".

Според експертите, които цитираха различни изследвания, задлъжнялостта на българите, процентът на просрочени задължения и чувството за дългова обремененост у нас са значителни. В дискусията взеха участие представители на нефинансови кредитни институции, бизнеса, потребителски организации и финансови експерти, предаде Expert.bg.

Лихвите по потребителските кредити не са се променяли от 7 години

Въпреки информациите за непрекъснато намаляване на лихвите, цената на кредитите за потребление в левове за последните 7 години остава н...

"Взимай кредити разумно" е международна обществена кампания, която цели да повиши осведомеността на крайния потребител за взимането на кредити, да подобри прозрачността на сектора на кредитиране, насърчи отговорното кредитиране и подпомогне трайното намаляване на нелоялни практики. Кампанията е инициатива на международната организация Microfinance Centre и се провежда за първи път в България. Партньор от Българска страна е SIS Credit. Официалното стартиране на "Взимай кредити разумно" е 1 октомври.

В едномесечния период, в който ще се проведе кампанията, ще се предприемат различни маркетингови инициативи за осведомяване на клиенти и потенциални такива в сектора на кредитирането. Подготвени са плакати, флайъри, инициативи в социалните медии и представяне в градове в страната, като SIS Credit разчитат на собствената си клонова мрежа за организиране на кампанията.

По време на дискусията бяха дадени фрапиращи примери за свръхзадлъжнялост. Един от тях включваше семейство пенсионери, единият от които работи, с общ доход от малко над 2000 лв. Семейството обаче е натрупало значително дългово бреме. Двамата имат 23 взети кредити, като вноските на месец достигат 3700 лв. Когато разходите на едно домакинство надвишат приходите, тогава се прибягва до теглене на нови кредити и се влиза в един омагьосан кръг, обясни изпълнителният директор на SIS Пламен Йончев.

По въпроса кой кредит е „умен“ и кой не Кинга Дабровска, мениджър проекти, отдели финанси на Microfinance Centre, поясни, че заемите с цел инвестиране, като ремонт на дома или образование за децата, са „умни“. За разлика от тях обаче кредитите за консуматорски цели не са, посочи Дабровска, давайки пример с взимането на заем за почивка.

КЗП забрани на фирма за бързи кредити да взима незаконни лихви

Продължават разкритията на нелоялни практики във фирми за бързи кредити. Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на такава ф...

Научете още за нелоялните практики при кредитирането, решения за справянето със ситуацията и петте въпроса, на които трябва да си отговори всеки един потенциален клиент преди да вземе кредит.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика