Калфин засече и Домусчиев - предлагам на 1000 лв. доход 3 лв. повече осигуровки

25943
Калфин засече и Домусчиев - предлагам на 1000 лв. доход 3 лв. повече осигуровки
Снимка: АБВ

Поканих г-н Домусчиев на среща след изказването му относно предложението ми за вдигане с 0,5-0,8% на пенсионните осигуровки. Много ми е лесно и на мен да приказвам с „езика на футболен бос”. Моето предложение е за 1000 лева осигурителен доход работодателят да вдигне с 3 лева осигуровката на месец. Не е сериозно да се говори за сива икономика и масови уволнения в тази насока, подчерта изрично социалният министър Ивайло Калфин.

Поканих г-н Домусчиев да си поговорим и го помолих да си използва опита на мениджър, да види параметрите на пенсионната ни система и да каже какво трябва да се направи, уточни Калфин.

БСП излиза с проект за пенсионна реформа през февруари

БСП свиква 48-я конгрес на партията през първите 10 дни на април, а през февруари - представя проект за пенсионна реформа. На днешни...

Данъците и осигуровките в България са много ниски в сравнение с много страни, с които се мерим. Публично финансовият министър Владислав Горанов се придържа към обещанията на ГЕРБ да не се вдигат осигуровки и данъци, но ГЕРБ вече премахнаха една данъчна ставка – за кредити, заяви Калфин.

Социалният министър отказа да говори дали има проблеми с пенсионните фондове. Моята работа е да вярвам на институциите, както вярвах на БНБ преди случая с КТБ, каза Калфин. И уточни, че лично той ще си остави вноската в универсален пенсионен фонд и няма да я мести в НОИ. Припомняме, че финансовото министерство вече публикува предложение да може да прехвърляме многократно партиди от пенсионните фондове в НОИ и обратно.

Вместо 35-50 лева детски, държавата обмисля да дава директно стоки или ваучери за деца. Става въпрос за учебици, храна и дрехи. В момента правим преглед за Закона за детските помощи, включително ограничаване на възможностите за получаване на детски от малолетни и непълнолетни родители, уточни социалният министър. Той призна, че в този случай деца хем получават помощи като родители, хем като деца, защото и техните родители вземат помощи.

В сутрешния блок на Нова телевизия Калфин заяви, че след петъчното издание на „Панорама” Лютви Местан не е приел поканата на социалния министър да дойде с него и да даде предложения как да се ограничи раждаемостта при малолетните роми.

Домусчиев: Всички членове на КРИБ са против вдигането на осигуровките

В рамките на един месец обработихме само 68 молби за членство. Да, действително има бум на желаещи да влязат в КРИБ, призна председател...

Калфин призна, че много хора използват и помощите за майки-студентки като бизнес. Ще го направим така, че помощите да се дават или за завършване на семестър, или дори да има разделение на два-три семестъра. Възможност е помощите да се дават едва за деца над две години. По статистика на Нова 21 млн. лева годишно отиват за такива помощи за майки-студентки, които след това не стъпват в университета.

По отношение на великденските добавки за пенсиите Калфин предупреди, че трябва да се види дали приходите на бюджета се изпълняват. Ако се изпълняват, ще помогнем, сумата и без това не е толкова голяма и е еднократна, обясни той.

За финал Калфин поясни, че Гърция трябва да се съобразява с ЕС и МВФ, защото си има задължения. Но държава с непрестанно свиване на бюджета не може да се поддържа, предупреди той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com