Калфин разбрал за пенсионната реформа в последния момент

34295
Калфин разбрал за пенсионната реформа в последния момент

Скандалът около тихомълком предложените спорни промени в пенсионното осигуряване продължава да тресе държавата. Оказа се,че социалният министър Ивайло Калфин е разбрал за тях в последния момент. "Бях поканен в края на срещата при премиера, на която е обсъждана пенсионната реформа. Партията ми АБВ не е доволна от начина, по който беше съобщена идеята за промени", заяви той пред БТВ.

По думите му трябва ясно да се отбележи, че НОИ и частните фондове са различни системи. В НОИ няма частни сметки, за да може в един бъдеш момент някой да се оттегли от там.

Калфин: Пенсионните промени дойдоха изненадващо

Вицепремиерът и министър по социалната и демографската политика Ивайло Калфин няма да прехвърли своята партида и вноските си от частн...

В частните пенсионни фондове всеки си има сметка, която може да прехвърля от един фонд в друг. НОИ е солидарен модел и не се занимава с инвестиции. По съдържанието на подобен ход има аргументи, но начина на предлагане не е най-добрият. Няма спасяване на дефицита в НОИ, защото няма криза. Пенсиите от НОИ се погасяват от данъци, което са около 5 млрд. лева. В частните фондове към момента има около 7 млрд. лева.

Ако решим всички да си изтеглим от там парите и да ви вложим в НОИ, системата ще има ресурс за една година. Това не е никакво решение. Просто с едно такова решение ще има повече натиск върху ЧПФ, които ще трябва да се доказват пред хората, че се добри партньори и добре управляват инвестициите на хората”, обясни Калфин.

Единствената забележка, която той отправи към коалиционните партньори, е неспазването на процедурата за прокарване на такива предложения. „По съдържанието на тази мярка може и да има логика, но резки промени не водят до чувство на стабилност. Колегите от АБВ бяха недоволни от пренебрегването на процедурите, както и от тона на финансовия министър Владислав Горанов”, заяви още Ивайло Калфин.

Той настоя, че преди предложението да бъде гласувано в парламента, трябва задължително да бъде съгласувано с работодателите, които са членове на Националния съвет за тристранно сътрудничество, но бяха изключени от договорката на предложение, с което са изключително несъгласни.

Калфин: В момента пенсионната система гарантира мизерни пенсии

"В момента пенсионната система такава, каквато е, гарантира мизерни пенсии. Ако искаме да създаваме възможности на пенсионния фонд, т...

По-рано днес министърът заяви, че лично той не би прехвърлил своята партида и вноските си от частните пенсионни фондове към държавното обществено осигуряване.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика