Калфин призова социалните работници да го търсят за помощите на ромите

9316
Калфин призова социалните работници да го търсят за помощите на ромите
Снимка: БГНЕС

Недопустимо е социален работник да бъде уволнен, защото е спрял на законово основание помощи за ромски семейства, които не са ги заслужавали. Не знам в подробности какъв е случаят, но е факт, че работата на социалните работници е много неблагодарна. Така вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин коментира горещата днешна тема за социалните помощи на ромите и въобще статута на циганите в България.

Калфин посочи още, че на местно ниво може да се използват социалните помощи като политически инструмент. Вицепремиерът призова всички социални работници да се обръщат лично към него, когато имат проблеми – заради нарушение на закона. Прескачайте си прекия началник, ако се налага, добави Калфин.

Калфин: Чрез пенсионната реформа пенсиите може да се вдигнат с 40%

Пенсионната реформа ще осигури по-голяма самостоятелност, мек подход, който да е поносим и перспектива за увеличение. Това заяви вицепр...

Пенсионна реформа

Едни работят, докато умрат, други ядат, докато умрат – така водещият на сутрешния блок на Нова телевизия стартира разговора за пенсионната реформа. Ивайло Калфин припомни, че човек без трудов стаж може да се пенсионира едва на 70 години и с малка социална пенсия. Не можем за всички тях да кажем, че са мързеливи – има различни причини, каза социалният министър.

Защо не се покачва вноската за универсалните пенсионни фондове, а не само за НОИ? Според Калфин логиката е, че в Централна и Източна Европа вноската за лична партида е 5%. Не забравяйте, че като излезете в пенсия, НОИ намалява това, което ви дава – сега е с 27%. Така че размерът на пенсията всъщност остава един и същ, просто въпросът е колко идва от първия стълб и колко от втория, обясни вицепремиерът.

По въпроса с инвалидните пенсии Ивайло Калфин каза, че ще има „доста затягане”, но има какво още да се довърши. Когато сме готови, ще представим мерките, обеща той. И обрисува ситуацията сега – лекарската комисия за ТЕЛК-овете да е обективна, да казва какво може да работи и какво не може да работи човек, който претендира да е инвалид. След това идва ред на социалните работници – да може дори хора с физически проблеми да имат шанс да работят, да са полезни. През миналата година всяка втора пенсия в България е инвалидна, призна Калфин. Когато има криза, висока безработица, има пик в инвалидните пенсии. Много хора не го правят от добро, но не може така да се точи системата, заяви вицепремиерът.

Борисов иска пенсионна реформа до Великден, Калфин говори за още месец дискусии

Бяхме обещали на 31 март да кажем какво е положението с пенсионната реформа. Готови сме с един хоризонт от поне 15 години. Надявам се...

За силовите ведомства ще има минимална възраст за пенсиониране, както и ще се направи разграничение кой каква работа върши всъщост – дали говорим за риск и тежки условия на работа или не, категоричен беше Калфин.

За увеличението на вноските за пенсия и безработица социалният министър подчерта, че пенсията зависи от доходите. Той уточни, че при мъжете набор 1964 ще се пенсионира на 65 години, а жените набор 1972 ще се пенсионират също на 65 години. Ако не променим нищо в системата, ще има още по-мизерни пенсии в бъдеще, каза Калфин. Той посочи за голям проблем хората над 55 години и как да си намерят работа. Това са мотивирани хора – имат трудови навици, опит. Трябва да се подпомага работодателя, за да се вземат хора в предпенсионна възраст. Ще има по-малки тежести за работодатели, които приемат такива служители. В момента това се прави формално – във Варненско има двама души, които влизат в механизма, в Силистра е един. Механизмът ще бъде променен действително, твърдо заяви Калфин.

По отношение на второ дете и отговорното родителство, особено за майки между 35 и 40-годишна възраст, Ивайло Калфин посочи, че е изключителен привърженик детските надбавки да не се плащат пряко, а да са под формата на стимули. Калфин заяви и, че ще иска да не е по-малък отпускът по майчинство за майки, които имат повече от три деца. След като е очевидно, че една майка ще се върне на работа, няма защо да я наказваш за това, добави вицепремиерът. Той уточни и, че „бабите няма да получават детски помощи за майки с деца”. Младите майки ще вземат допълнителна помощ, ако завършат училище, добави Калфин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика