Калфин категорично: И при протест, ще настоявам за пенсионната реформа

11309
Калфин категорично: И при протест, ще настоявам за пенсионната реформа
Снимка: БГНЕС

Критикувахме политики, а не отделни министри. Има няколко въпроса, които са важни за АБВ – посоката на икономиката, позициите ни в енергетиката. За тези неща ще настояваме. Но това не означава, че когато има различия с другите партии в управлението, ще се крием. Ние ще поставяме своите позиции публично, включително за рестарта на АЕЦ „Белене”. Това заяви социалният министър Ивайло Калфин като член на АБВ в предаването „Лице в лице” на bTV.

По думите на Калфин за „Белене” трябва да се мине през парламента. Той припомни, че заради развитието с Westinghouse може да загубим изцяло позиции в ядрената енергетика.

КТ "Подкрепа" предлага фонд за вноските за втора пенсия в НОИ

Създаването на специален фонд в НОИ, в който да се събират вноските за втора пенсия на хората, които не изберат частен пенсионен фонд, ...

Пенсионната реформа

Търся кой да ми даде чудодейното решение – как да се пенсионираме рано, при ниските ни заплати. Който иска да запази сегашното положение, е безотговорен към хората, които излизат и ще излизат в пенсия в бъдеще, категоричен беше Калфин. Той изрази благодарност и към работодателите, и към синдикатите, макар пак да се чуват гласове за стачка.

До 12-ти май ще правя всичко възможно да се изгладят нещата. Но ако се стигне до стачка, ще настоявам за това, което предлагам, заяви Калфин.

На въпрос ще се повишат ли пенсиите при вдигане на пенсионната възраст, което Калфин предлага, той каза, че щом се вдига основата за изчисляване на пенсията, няма как да не се вдига и пенсията – и то без инфлацията. Според социалния министър в момента мъж на около 50 години, вземащ 1200-1300 лева заплата, ще взема пенсия в същия размер. Това, което съм предложил, ще е реалност за този мъж към 2029 година, когато той ще се пенсионира.

Сметка: Работиш стотина години и вземаш 1300 лева пенсия

2275 години преди Христа – тогава трябва да започнеш да работиш, за да се изравниш с дохода, който има звездата на „Реал Ма...

По адрес на инвалидните пенсии Ивайло Калфин заяви, че ще раздели медицинската от медико-трудовата експертиза. Ще се минават две експертизи, за да се определи дали човек с някаква степен на инвалидност може да бъде полезен с друга работа, в друго поприще, поясни министърът.

На въпрос ще подкрепи ли предложението на БСП при навършване на пенсионна възраст работодател да може да освободи служител, Калфин отговори с „да”. Надявам се някой път и БСП да подкрепи мое предложение. Отделно социалният министър увери, че ще остане изборът да можеш да се осигуряваш само в НОИ или както в НОИ, така и в частен пенсионен фонд. Сега само в НОИ се осигуряват започналите работа за пръв път през тази година или такива, които са родени пред 1 януари, 1960 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика