Калфин: Работата без договор и осигуровки създава фатални рискове

5814
Калфин: Работата без договор и осигуровки създава фатални рискове
Снимка: БГНЕС

За България проблемът с недекларирания труд не е нов и по него се вземат мерки от години. Въпреки това, различни събития, включително и тези от последните седмици, показаха, че работата без трудов договор и осигуровки, създава тежки, понякога фатални, рискове.

Това заяви по време на срещата на високо равнище по Рамката на ЕС за борба с недекларирания труд, вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, съобщиха от МТСП.

България ще търси най-добрите законодателни практики, но за да има наистина ефективно справяне с проблема, обществото ни също трябва да поиска решението му, посочи Калфин.

По време на срещата, организирана от Европейската комисия в Дубровник, на която участие взеха представители от 24 страни, включително и министри на труда и социалната политика, Калфин представи напредъка на страната ни по приетата преди година директива на ЕС за единна борба с недекларирания труд.

В българското законодателство недекларираната заетост обхваща различни аспекти на неправомерни трудови отношения - работа без трудов договор на непълнолетни лица, без предварително разрешение от Главна инспекцията по труда, сключване на трудов договор на непълен работен ден и отработване на пълно работно време и незаконно полагане на извънреден труд. За ограничаване на сивата икономика, контролните органи извършват съвместни проверки, за да се гарантира спазването на трудовото, осигурително и данъчно законодателство, подчерта в изказването си още българският министър.

Най-големият проблем за пазара на труда у нас - застаряващото население

Едно от най-големите предизвикателства за пазара на труда и работната сила в България е застаряващото население. Това показват резулта...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика