Калфин: Икономистите не са разбрали за решението за праговете за тютюна

7917
Калфин: Икономистите не са разбрали за решението за праговете за тютюна
Снимка: БГНЕС

Има ли преференция или политическа сделка относно минималните осигурителни прагове и липсата на увеличението им за тютюнопроизводството, което облагодетелства "Булгартабак" и "Кингс Табако"? На този въпрос социалният министър Ивайло Калфин отговори, че му е "много забавно да го обвиняват в любов към г-н Пеевски".

Според Калфин в 48 от 85 икономически области има уточнение между работодатели и синдикати и там държавата не пипа. При останалите 37 сектора, в 32 обаче не е имало диалог между синдикати и работодатели, а само в пет, сред които тютюнопроизводството, е имало разговори, но не е постигнато разбирателство. Когато няма диалог, трябва да се вземе административно решение, то ще е на база на разговорите, въпреки че има несъгласие. Точно в тези пет области са избрани обективни критерии, за да се реши ще бъдат ли вдигнати минималните прагове – печалба за миналата година плюс средна работна заплата и среден осигурителен доход за тази година, обясни социалният министър пред Нова телевизия. Калфин подчерта, че и анализът на ИПИ по въпроса не е верен, защото са взети грешни данни. Единственият сектор, в който спада средната работна заплата и средният осигурителен доход спрямо миналата година, е този на тютюнопроизводството, подчерта социалният министър и така обясни решението да не се вдигат минималните осигурителни прагове там. Той каза, че вноските ще се увеличат и в тютюневия сектор, заради повишаването на минималната работна заплата като цяло. Министърът уточни и че би предложил в секторите, където работодателите не се разбират, да има не просто минимален осигурителен доход, а директно минимална заплата за самия сектор.

След изборите Кънев иска среща с Калфин за ръста на осигурителните прагове

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев изрази тревогата си от предвиденото прекомерно увеличаване на минималните осигурите...

Пенсиите

До две седмици ще е ясно колко пари могат да бъдат отделени за пенсии. Миналият път 1,2 млн. пенсионери взеха по 40 лева за Коледа. Това припомни Калфин, който заяви, че се надява в началото на ноември всичко да е изчистено по въпроса – колко пари може да отдели за бюджета и за кого. От думите на Калфин излезе, че на първо място ще са хората с най-ниски пенсии.

Калфин говори и за нови мерки, касаещи възрастни хора, които са сами. Министърът заяви, че му се иска пенсионерите с по-ниски доходи да имат по-голяма държавна субсидия, ако живеят в старчески дом. Сега максималната такса на практика е една и съща за всички, независимо от размера на пенсията, посочи Калфин.

Политика

КНСБ: Саботажът на минималните осигурителни доходи не успя

Вчера, 27 август 2014 г., работната група на социалните партньори по договарянето на минималните осигурителни доходи (МОД) за 2014 г....

Социалният министър, който е и вицепремиер, обясни, че разбира личната реакция на Бойко Борисов относно думите на Сергей Лавров – че премиерът трябва да се срамува от думите си пред Американската търговска камара, че е спрял всички руски проекти в България заради САЩ. Ние нямаме ясна позиция за Русия, но е недопустимо Лавров да коментира българския премиер, подчерта Калфин.

Министърът не можа да каже дали е изключван тока за интегрираната система за охрана на българо-турската граница. Тази информация се появи след случая с убития афганистанец в близост до Средец.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика