Какво влияние ще окаже големият борсов срив на България?

6692
Какво влияние ще окаже големият борсов срив на България?

Трлиони долари са загубите на финансовите пазари за последните няколко дни след срива китайската борса. Днес основните индекси в Европа и САЩ отново тръгнаха нагоре. В Азия обаче спадът продължава. 

Търговията в Ню Йорк започна с ръст от близо 2%, а борсите във Франкфурт, Париж, Милано и Лондон затвориха с повишение между 3% и 4%. Вчерашният „черен понеделник” в Западна Европа и Съединените щати е бил резултат от паническа реакция на притежателите на ценни книжа. В Китай обаче борсите продължават да вървят надолу. 

Непълно етикетиране и липса на документи за произход по пазарите у нас

Продължават масовите проверки на пазарите и тържищата у нас. Сред най-често констатираните нарупения са непълното етикетиране и липсата...

Анализаторите не очакват повторение на кризата отпреди седем години, която започна със срив във финансовите пазари. Забавяне на икономиката в еврозоната ще има. А оттам и косвен ефект върху България, пише bTV. 

Най-голям е рискът за износителите на суровини, които глобално поевтиняват. Очакваните ефекти – свиване на експорта и оптимизиране на разходите за компаниите-износители, информира "Нова телевизия".

Директно за Китай България изнася стоки за около 600 милиона евро. Същевременно обаче експортът ни за Германия възлиза на повече 2,5 милиарда евро и то най-вече под формата на авто и хладилни части, които пък в крайна сметка Германия изнася като краен продукт за Китай. Освен риск от забавяне на инвестициите у нас анализатори виждат и плюсове. 

Предприятията от добивната и преработващата индустрия ще са сред най-засегнатите от драматичните спадове по борсите. Една четвърт от износа ни е на метали и зърно. Затова ниските им цени са най-сериозната заплаха за икономиката. Допълнителен прът в колелото на износа може да сложи поскъпващото евро

Само край Пловдив компаниите, които произвеждат електроника, авто и хладилни части са 120. Инвестициите са за над 1 милиард лева и дават работа на повече от 15 хиляди души. 

Симон Фасдал за Actualno.com: Няма по-подходящ момент от сегашния да се тегли дълг

Симон Фасдал оглавява отдела за търговия на книжа с фиксирана доходност към Saxo Bank. Той има 17 години опит на пазара и търговията с...

„Само тази година са подписани два договора с немски компании, които ще започнат производство в Тракия икономическа зона, те са в сектор автомобилостроене”, озаяви Емил Янков, мениджър проекти, индустриална зона „Тракия”.

Наесен очакват нови инвестиции – интерес има от повече от 40 германски компании. Ако икономиката в еврозоната обаче се забави, анализатори допускат косвен ефект у нас, особено ако големите автомобилни компании в Германия бъдат засегнати от срива на китайската валута. "Основната заплаха е преосмисляне на бъдещи инвестиционни намерения. Не очаквам да засегне вече направени инвестиции в България, но нови ще се привличат все по-трудно и в по-ожесточена конкуренция”, коментира икономическият анализатор Лъчезар Богданов.

Анализаторите изчисляват, че износът на авточасти вече е около 3% от целия експорт на страната ни. От кризата в Китай обаче ще има и ползи. Евтините суровини биха подпомогнали някои производства. Горивата също поевтиняват. Този плюс ще се усети най-вече при транспортните фирми и при производства, които използват петрола като суровина. Риск за всички обаче може да дойде от паниката в икономиката, а от там и в желанието да се инвестира.

"Плюсовете са повече за потребителите – ще поевтинеят вносните стоки, особено от Китай, всичките продукти – електроника, дрехи и индустриални стоки ще бъдат по-евтини”, заяви финансовият анализатор Цветослав Цачев

Поскъпването на еврото би трябвало да смъкне и цените на горивата у нас. Анализаторите не очакват поскъпване на кредитите, поне докато търсенето е слабо, а трезорите все още са пълни с пари. А последните данни на БНБ показват слабо съживяване в потребителското кредитиране и спад при жилищните заеми. Така прогнозите са, че няма да има поскъпване поне в краткосрочен план.

Димитров очаква напрежение в много икономически сектори през есента

Сериозно напрежение назрява през есента в много сектори на икономиката. Това съобщи във Варна лидерът на КСНБ Пламен Димитров. Той см...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика