Как да поевтинеят горивата - предложенията на дясното и лявото

5026
Как да поевтинеят горивата - предложенията на дясното и лявото
Снимка: Getty Images / Guliver

Без данъците цената на дизела в България е втората най-висока в целия Европейски съюз. Вчера, на 1 септември, цената на дизела у нас е с около 22 стотинки по-висока за средното в ЕС – без да броим акциза и данъците. С Литва например разликата е 37 стотинки и мисля, че там собствен добив на петрол и газ няма. Това заяви бившият лидер на СДС и част от Реформаторския блок Мартин Димитров в сутрешния блок на Нова телевизия.

Не приемам тезата на икономическия министър Божидар Лукарски за собствения добив. По отношение на бензина ние сме на четвърто място по най-висока цена. С 13 стотинки е по-скъп бензинът ни, отколкото средното в ЕС – без акциз и данъци, даде още статистика Димитров.

Протестиращи: Свалят цената на горивата, за да ни замажат очите

Символичният спад на цените на горивата, който наблюдаваме през последната седмица, е с цел да се хвърли прах в очите на народа и той д...

За мен това, което трябва да се прави, е облекчаване на вноса, категоричен беше бившият шеф на СДС. Считам, че КЗК не е ефективна. Затова и записахме в закона, че не може да се преизбира съставът ѝ, поясни Димитров.

България улесни спекулантите. Изключително странно е, че официални лица от най-високо равнище обясняват как вървят проверки по бензиностанциите и де факто казват на мошениците: „Ако обичате, фиксирайте си разходомерите си за няколко минути”. Няма такава държава, където един министър ще каже пет дни преди проверка: „Идваме”, възмути се бившият член на икономическия екип на Жан Виденов проф. Румен Гечев. Напълно нормално е при стандартна стока цените да не варират много, а картел може да има и при най-развитите икономики, каза още Гечев.

На практика не знаем какви са нарушенията по състава на горивата – с колко например. Над 99% от бензиностанциите са коректни, няма имена на нарушители – на големи или малки бензиностанции, търговска тайна е – това беше предизборна кампания, сигурен е Гечев. Как за три дни се провериха всички бензиностанции, останалите 363 дни какво правеха, добави той.

По времето на кабинета „Орешарски” част от контролните уреди на „Лукой Нефтохим” бяха спрени, защото данните били трудни за прочитане. Нелепо е БСП сега да иска контрол, иронизира Димитров. Трябва да се направят две неща – първо, за конкуренцията на пазара и второ, за нова КЗК, повтори бившият лидер на СДС.

Предложенията

Лукарски: Проблемът на България за цените на горивата е, че нямаме собствен добив на петрол

Проблем на България за високите цени е, че нямаме собствени добиви и трябва да се съобразяваме все пак. Това заяви пред журналисти мини...

В някои канадски провинции като Квебек има ограничение на маржа при продажбата на горива на дребно – 4-5 цента на литър. В Австрия има ограничение за увеличението на цената – само веднъж дневно, а поевтиняване може да има колкото пъти искаш на ден. В САЩ се засилват регулативните функции на държавата по отношение на пазара на горивата – 60 млн. долара още отидоха за контролиращите органи там, изброи проф. Румен Гечев.

Трябва да погледнем пречките пред вноса – след като има марж от 30-40 стотинки между цените на едро и дребно, защо не идва друг производител и вносител от ЕС, за да печели при по-малък марж, след като в Европа говорим за марж 3-4-5 стотинки? Искам да вземем заедно мерки за насърчаване на конкуренцията – всички партии, не само управляващите, призова Димитров. Трябва да се провери въпросът с акцизните складове, каза още Димитров.

Чуждите вносители нямат интерес да внасят у нас, намеси се Гечев. И заяви, че държавата позволявала търговци на дребно да печелят „много повече”, отколкото производителят и „рафинерията”. Той добави, че много от държавите на Запад имат резерви от горива, с които могат да влияят върху цените – с освобождаване или задържане на количества. Нека управляващите по-малко да обикалят медиите, да не предупреждават престъпниците, а като ги хванат, да ни съобщят имената, завърши Гечев.

Същевременно протестиращи от вчера (1 септември) заявиха, че няма никакъв политически елемент в протестите им. Абсурдно е икономическият министър Божидар Лукарски да обяснява как горивата са скъпи, защото нямало добив. Има само една рафинерия в България – да направят друга, възкликна един от протестиращите. Той обеща да гласува за този, който за две седмици свали цената на горивата.

До какво доведе шумът с цените на горивата – научете в Expert.bg

Трайчо Трайков: Цените на горивата у нас са надути

С до 10% глоба от оборота е наказанието за картел на пазара на горива. А ако има директно бъркане в джоба на собственика, нарушил прави...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика