Кайсиевата ракия ще е кът тази година

22069
Кайсиевата ракия ще е кът тази година

И кайсиевата ракия ще е кът тази година, защото дъждовете и градушките съсипаха слънчевия плод, превърнал се в емблема на Силистра и региона.

"Заради пролетните слани и падналите през май и юни проливни дъждове, придружени с градушки, реколтата от ранните сортове беше унищожена. Късните кайсии имаха по-голям шанс и бяха в сравнително добро състояние", каза пред вестник "Преса" Димитричка Търпанова, председател на сдружение "Българска кайсия".

Около 50 ха с кайсии има в областта и почти всичките бяха поразени от сланите, дъждовете и градушките. Според официалната справка на областната дирекция "Земеделие" в дунавския град от средата на юли, когато е разгарът на кампанията, във всичките седем общини на областта e регистриран среден добив от 670 килограма на декар. Това е с 250 килограма по-малко от миналата година. Най-трагично е положението в община Главиница, където стопаните събраха едва 19 кг от декар.

Производителите все още не знаят как ще покрият разходите си, тъй като загубите на реколтата са големи. Повечето дължат пари на фирмите за препарати, защото агрохимическата обработка на масивите тази година е била увеличена с около 30%.

Стопаните от Силистренско предупреждават, че в сегашното договаряне за новия програмен период отново не се предвижда държавна помощ при лоша реколта, което обрича на гибел целия сектор. Затова по-голямата част от производителите смятат да се откажат от тази дейност и да потърсят друг поминък.

Домашният алкохол излязъл на светло, но акцизът удря варнето на ракия

Производството на домашен алкохол вече излиза на светло. През 2013 година от платени акцизи в държавната хазна са влезли около 900 000 ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика