Кадиев защити Uber, но поиска да са в рамката на едни правила с такситата

14639
Кадиев защити Uber, но поиска да са в рамката на едни правила с такситата
Снимка: Getty Images/Guliver

Всички изисквания за новите играчи в таксиметровия бранш трябва да важат. Така депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов обобщи появата на толкова оспорваната транспортна услуга Uber.

Какви са предимствата на Uber според защитниците на услугите – най-вече плащане до стотинка на сметката, а не типичното закъргляне на сметката, познато на всички в България, казват клиенти на Uber.

Тайни клиенти дебнат "Юбер" такситата

От две седмици транспортното министерство е впрегнало свои служители да наемат таксита от електронната платформа за споделени пътувания...

Повдигнах темата с Uber и във Facebook, каза депутатът Георги Кадиев, който е член на Транспортната комисия в парламента. Според него тук става въпрос на тълкуване – това било споделено пътуване според Uber. За мен обаче това е таксиметрова услуга, заяви Кадиев. Но посочи, че е по-лесно да събереш необходимите такси от Uber, защото плащанията се правят с кредитни карти. Таксиметровите шофьори бяха на патент, роптаха като минаха на корпоративен данък, сега има идея пак да се връща патентата, но на шофьорите им е добре с корпоративния данък, защото плащат по-малко, разказа Кадиев.

Uber има много предимства, каза Кадиев. Вижда се рейтингът на шофьора, който вози и който е оформен от клиентите, вижда се обаче и какъв е клиентът, т.е. води се статистика и за поведението на возените. Има и телефон с GPS, т.е. не могат да те лъжат в дължината на маршрута, изброи депутатът. И добави, че колите на Uber не са обозначени, т.е. „не са натискани от катаджии”.

Пред Нова телевизия таксиметрови шофьори бяха категорични – Uber е обществена транспортна услуга, която не отговаря на законите. Не са обозначени, нямат и разрешителни, заявяват шофьорите. Това е нелоялна конкуренция, не може шофьори, които не са минали специални курсове, не са минали психоизпит, да возят. Не се разпознават и колите на Uber, не се знае бройката им – това е опасно и за клиента, заяви друг таксиметров шофьор. Навсякъде по света ги гонят, искаме да знаем дали у нас ще бъдат узаконени или не, добави той.

В телевизионен ефир таксиметровите шофьори използваха случая да поискат намаляване на глобите за бранша, защото техният размер бил заложен

Държавата се захваща с "юбер" такситата

Масови проверки за нерегламентиран превоз на пътници започват в София. Те ще се извършват от транспортното министерство и НАП, предаде ...

По думите на Кадиев отпадането на максималната цена за таксиметров шофьор е проблем. КЗК счита, че максималната среда пречи на конкуренцията, но в България конкуренцията е изкривена, каза той. Червеният депутат смята, че Uber допринася за конкуренцията и може след 20 години такива услуги да са монополист на пазара. По думите на Кадиев през последните няколко месеца има 250 хил. пътувания с Uber, затова и таксиметровите шофьори правилно искат уеднаквяване на правилата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика