Кадиев върна на Домусчиев: Лобизъм е да искаш да токът да поевтинее за избрани за сметка на домакинствата

26894
Кадиев върна на Домусчиев: Лобизъм е да искаш да токът да поевтинее за избрани за сметка на домакинствата
Снимка: БГНЕС

Войната между червения депутат Георги Кадиев и показващата все по-топло отношение към премиера Бойко Борисов чрез председателя си Кирил Домусчиев КРИБ се разгаря с пълна сила.

След Кадиев коментира предстоящите поправки в Закона за енергетиката, чийто срок за внасяне в енергийната комисия на НС беше удължен със седмица, от КРИБ веднага реагираха. Кадиев каза, че ще бъде наложен таван на дължимите плащания по такса "задължения към обществото", което ще облагодетелства големите предприятия. Причината – 40 млн. лева загуба на НЕК ще бъдат "разхвърляни" при домакинствата и това щяло да увеличи сметките на потребителите с около 1 лев на месец.

Добрев предложи нов начин за свиване на дефицита на НЕК

Приходите от продажба на квоти на въглероден диоксид е добре да се ползват или за покриване на разходите за зелена енергия, или за подо...

Заради това изявление Кадиев изпрати мейл, пратен от председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, в който се иска реакция на думите на червения депутат от членовете на КРИБ. Съответно изпълнителният директор на БФИЕК (Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори) Константин Делисивков предлага „търговецът на ток на Кадиев „Енерджи Съплай” да бъде обявен за нежелан партньор в предприятията, членуващи в БФИЕК.

Предложенията на г-н Делисивков са изумителни и вероятно незаконни – включително "Клиентите на Енерджи Съплай да си потърсят разликата от увеличението на цена задължения към обществото/пропуснати ползи", казва Кадиев. Той добавя, че се надява „да е единственият български политик, който БФИЕК иска да накаже така”.

Г-н Константин Стаменов (бел. ред. - председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) си е позволил да ме нарече "терорист" в разговор със съпругата ми, плюс ред други заплахи. Спокойно е можел да се обади на мен, както го е правил и друг път. За негов късмет, имам принцип да не занимавам българските съдилища с думите на хора за мен- имат си достатъчно работа. Ще го спазя и този път, казва Кадиев.

За финал е оставен Домусчиев. Председателят на КРИБ предлага декларация срещу думите ми – чакам я. Мисля, че да намалиш цената на тока за „няколко подбрани големи предприятия за сметка на увеличена цена на домакинствата е откровен лобизъм”, не спира с острите думи Кадиев. Чакам да видя кой от ГЕРБ ще внесе предложението, подчертава червеният депутат. И завършва – едва ли има нужда г-н Домусчиев да праща съобщението „СПЕШНО” до министрите на икономиката, енергетиката, до Делян Добрев като председател на парламентарната енергийна комисия и до БСП. Нека видим кои са „отговорните” депутати и министри, лобиращи за каузата на г-н Домусчиев, казва Кадиев.

ДКЕВР: Цената на тока ще се увеличава. Дано няма изненади

Няма съмнение, че цените на енергетиката ще се увеличат. Надявам се да нямаме изненади. Това заяви председателят на Държавната комисия ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика