Кабинетът не знае, че БНБ ще печата спешно 60 млн. лв.

28612
Кабинетът не знае, че БНБ ще печата спешно 60 млн. лв.
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Не знам темата, обърнете се към БНБ. Това служебният министър на финансите Румен Порожанов коментира информацията за обществена поръчка на Централната банка* за печатане на 60 млн. банкноти и дали тя има връзка с КТБ, предаде репортер на БГНЕС.

Не сме запознати с темата, каза и премиерът Георги Близнашки. 

БНБ поръча печатането на банкноти с номинал 10, 20 и 50 лв.

Да отпечата 60 милиона броя левови банкноти с номинал 10,20 и 50 лв. ще поръча БНБ на френската компания Oberthur Fiduciaire ("Обертюр ...

Порожанов добави че няма връзка между отпечатването на банкнотите и увеличението на дефицита.

Премиерът не е имал среща с говерньора Иван Искров на БНБ до този момент, но щял да потърси диалог. БНБ е автономна институция, каза Близнашки.

Ситуацията около КТБ:

Фондът за гарантиране на влоговете разполага с ресурс около 2,1 млрд. лв. - основно той е в парични средства и държавни ценни книжа, които са бързо ликвидни. По закон фондът се включва в хипотезата на отнет лиценз и изплащане на дължимите средства на гарантираните лица.

Министърът на финансите обясни, че до момента при него не са искани официални срещи с представители на Оманския фонд, но е имало предходни срещи с предшественика му на поста Петър Чобанов.

Автор на Forbes пита как може да се вярва на БНБ след случая "КТБ"

Фактът, че бе позволено Корпоративна търговска банка да не погаси свой заем, повдига въпроси за това доколко може да се има доверие в...

Изявлението на служебния премиер, че "смел фонд, регистриран във Виена е готов да подпомага КТБ", Порожанов обясни, че това е лъч надежда. Финансовият министър допълни, че това било предварително намерение, което трябва да бъде официализирано. Няма нищо конкретно, добави той.

Темата с поставянето под особен надзор на КТБ е обезпокоителна в рамките на отражението, което дава на цялата икономика и финансова система, коментира Порожанов. Той добави, че цялата отговорност по закон и оперативна дейност е в рамките на БНБ.

"Министерството на финансите като институция разглежда глобално какво би било отражението на едно или друго решение. Затова позицията ни е търсенето на решение с използването на пазарен инструментариум, така че по никакъв начин да не се ангажира публичен ресурс за спасяването на КТБ или за оздравителни мерки под каквато и да е форма. БНБ извършва съответните одити.

В рамките на закона те имат право да разглеждат всякакви предложения, свързани с оздравяване на банката. Интересът ни е одитът там да бъде направен максимално бързо", добави финансовият министър.

Ханке: Беше грешка, че БНБ поиска помощ от МВФ и ЕС

Преди случилото се с КТБ Българската народна банка имаше много добра репутация, най-вече заради валутния борд. За съжаление сега тази р...

*Да отпечата 60 милиона броя левови банкноти с номинал 10,20 и 50 лв. ще поръча БНБ на френската компания Oberthur Fiduciaire ("Обертюр Фидюсиер"). Това стана ясно от обявление на централната банка, публикувано в понеделник от Агенцията за обществени поръчки.

"В края на юни и началото на юли възникнаха изключителни обстоятелства, свързани с напрежение в банковата система, които доведоха до повишаване търсенето на банкноти и намаляване на наличните резерви. Изключителните обстоятелства имат характер на непредвидими събития. Тази извънредна ситуация съвпадна и с традиционното значително повишаване на търсенето на банкноти през туристически сезон, мотивират се от БНБ. По-нататък разбираме , че банковата криза е увеличила търсенето на налични пари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика