КЗП може да заведе колективен иск срещу няколко банки

10881
КЗП може да заведе колективен иск срещу няколко банки
Снимка: Thinkstock

Комисията за защита на потребителите може да заведе колективен иск срещу няколко банки заради ипотечните кредити в швейцарски франкове, заяви председателят на комисията Димитър Маргаритов пред Дарик радио.

КЗП вече обяви, че в тези договори има неравноправни клаузи - при отпускането и погасяването на ипотечния кредит не е ясно колко пари се отпускат и колко точно трябва да се върнат, в самите договори се говори както за швейцарски франкове, така и за еврова и левова равностойност, лихвеният процент се определя по неизвестни за клиента методики.

КЗП започва масови проверки по морските ни куруроти

Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва масови проверки в заведенията с нощен режим на работа по морето, обяви нейният пред...

„Информирали сме банките, изпратили сме нашето решение. От него следва, че те или могат да предприемат действия по отстраняване на тези неравноправни клаузи в съответните договори, или ние завеждаме колективен иск в съда, който в крайна сметка се произнася окончателно дали тези клаузи трябва да бъдат премахнати или не. Получихме преди дни становището на банките, в момента го анализираме. Те изпращат аргументи в посока, че всъщност клаузите не са неравноправни и мисля, че се върви по-скоро към колективен иск. До седмица ще направим анализ на тези аргументи, които са изложили, и отново ще се вземе решение на заседание на комисията да се предприемат съответни действия", добави Маргаритов.

„По неофициална информация - понеже няма водена официална статистика, банките са три и от своя страна, те са правоприемници на други банки, така че по неофициална статистика, това са 3 хиляди души максимум", допълни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика