КЗК отвърна на удара: Защо държавата не прави нищо за скъпите акцизни складове?

5486
КЗК отвърна на удара: Защо държавата не прави нищо за скъпите акцизни складове?
Снимка: БГНЕС

Още преди четири години КЗК в секторния си анализ за пазара на горива направи извода, че пречките пред вноса стопират конкуренцията и съответно по-ниските цени на бензина и дизела за крайните потребители. Така говорителят на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Марио Гаврилов започна изложението си за очевидните проблеми на пазара на горива, по които държавата не взема отношение.

Теоритично можете да внасяте горива в България, но в анализа ни сме посочили, че към периода преди четири години 80% от акцизните складове са собственост на „Лукойл”. А като внасяш, си задължен да разтоварваш в акцизни складове. Можем да подпишем споразумение със съседни държави да ползваме техни акцизни складове, но не го правим. Така държавата не прави нищо относно складовете, след като у нас е непосилно и много скъпо да наемеш склад, за да държиш продуктите си там, обясни говорителят на КЗК пред Нова телевизия.

Ревизоро: Монополът държи хранилищата на горивата в България

"Когато някой собственик на бензиностанция даде висока цена на горивата, всички се нареждат до него, въпреки че имат различна печалба. ...

Гаврилов посочи и, че според КЗК възможно решение е да се отворят държавни акцизни складове, за да се реши проблема. Анализът на КЗК е пратен през 2011 година до тогавашния финансов министър Симеон Дянков, до икономическия министър Трайчо Трайков, до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, каза говорителят на КЗК. Не сме установили монопол, но при акцизните складове може да се установява определено ценово равнище от един субект, заяви Гаврилов.

Не знам колко точно ще е маржът и каква е печалбата, каза още говорителят на КЗК в отговор на въпрос дали действително се печелят 30-40 стотинки на литър бензин/дизел. Може печалбата да е още по-голяма, добави той. Няма конкуренция на този пазар, ние не можем да определяме цените, но има органи, които могат да вземат мерки чрез закони и норми.

Мога да кажа, че сегашният състав на КЗК беше избран през 2010 година. Тогава официално ДПС не беше във властта. Ако някой член има политически обвързаности, не мога да коментирам, завърши Гаврилов, отвръщайки задочно на обвинението на Радан Кънев, че КЗК е инструмент на ДПС. Припомняме, че през 2010 година на власт беше Бойко Борисов. Точно Борисов заплаши в средата на август, че ако КЗК не открие картел на бензиностанциите, ще се сменя състава на комисията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика