КЗК не позволи на "Мини Марица - изток" да завърши поръчка за транспорт за служителите

12601
КЗК не позволи на "Мини Марица - изток" да завърши поръчка за транспорт за служителите
Снимка: Getty Images / Guliver

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени решение на изпълнителния директор на "Мини Марица - изток" ЕАД, касаещо транспорта на служители на предприятието. Именно външните услуги в държавната енергетика ще са перото, в което правителството търси съкращения. Там обаче съкращенията ще са за само 26 млн. лева, при почти 3,5 млрд. лева дефицит в НЕК.

Решението е за извършен подбор на кандидати за Обособена позиция № 3 на процедура на договаряне с обявление за възлагане на обществена поръчка с предмет: "Извършване на автотранспортни услуги – специализиран превоз на работниците и служителите на "Мини Марица - изток" ЕАД и за културни, спортни и социални мероприятия" – реф. №52/2013г. – ЗОП".

Производството установи, че назначената от възложителя и провела процедурата комисия не съответства на законовите изисквания за опит и квалификация на състава в съответствие с предмета и сложността на поръчката, поради което не е била в състояние да изпълни ефективно задълженията си на помощен орган на възложителя съгласно ЗОП.

КЗК намира за основателен довода на жалбоподателя "Детелина-Дрита" ЕООД, че въведеното от възложителя в хода на процедурата изискване за съответствие към един от кандидатите представлява недопустимо изменение на документацията в частта технически изисквания и нарушава принципа за равнопоставеност. В изискванията на възложителя липсва условие автобусите, с които участва кандидатът, да са включени в списъка към лицензите му на превозвач, нито "Детелина Дрита" ЕООД е правил заявление в тази насока. С указанията си за проверка на списъка на автобусите към лицензията на кандидата и сравняването му с представените от същия удостоверения по процедурата, възложителят е превишил правомощията си по закон, доколкото е изискал от помощния орган проверка на техническите възможности на жалбоподателя с условие, което не е залагал в документацията.

Като следващо нарушение КЗК приема извършената проверка от страна на оценителната комисия на данни, които жалбоподателят не е заявявал, нито е бил длъжен да заяви с оглед обявените условия за участие в процедурата.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика