КОНПИ отчете отнето незаконно имущество за милиони левове

6454
КОНПИ отчете отнето незаконно имущество за милиони левове
Снимка: БГНЕС

13 млн. лева са отнети за 2014 година, съобщи председателят на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев, предаде БГНЕС.

Георгиев посочи, че за цялото съществуване на комисията от 2009 г. до сега е отнела малко повече от 55 млн. лв. Той се похвали, че само за последните две години са отнети повече от 26 млн. лв. "Това са хотели, апартаменти и коли на лица, които са извършили престъпления", каза Георгиев.

57 са проверките, направени от Комисията в чужбина за идентифициране на имущество на проверявани лица в чужбина. Георгиев обяви, че се налага комисията да работи и по много сигнали и с неголяма важност, например за сеч на дървета на стойност 27 лв. Той съобщи още, че най-много средства са събрани на територията на град Бургас - 4 млн. лв., а от София - 2 млн. лв. Става ясно, че комисията е провела 2300 проверки за годината, което прави по 7 проверки на ден.

Според Георгиев КОНПИ е важен орган и заради превенцията, която осъществява и трябва да я има. "Има още един орган, освен прокуратурата, който заплашва всяко лице, което не декларира доходите, които получава, да има за него неблагоприятни последици, а именно нашата комисия", изтъкна Георгиев. Той съобщи, че през 2014 г. са образувани 15 решения за производства за отнемане на имущество от престъпна дейност и 28 съдебни решения за отнемане на незаконно имущество. Пламен Георгиев оцени работата на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество през 2014 г. като много добра.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика