КНСБ ще настоява минималната заплата да стане 400 лв. от 2015 г.

26893
КНСБ ще настоява минималната заплата да стане 400 лв. от 2015 г.
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Ще настояваме минималната работна заплата да е 400 лева от началото на 2015 г. Това каза за Агенция „Фокус” Николай Ненков, вицепрезидент на синдиката. 

„Данните от изследване на нашия Институт за социални и синдикални изследвания (ИССИ) на тема „Издръжката на живота” показват, че на едно лице от четиричленно домакинство, което означава двама възрастни и две деца, издръжката е 559.95 лева, което общо за четиримата прави 2240 лева. Забелязва се, че спрямо първото тримесечие за 2014 г. има леко намаление на издръжката с 0,6 %, а съпоставено с второто тримесечие на 2013 г. намалението е 0,7%”, обясни Ненков.

КНСБ иска 400 лв. минимална заплата през 2015 г.

Ще продължим да настояваме минималната работна заплата да расте и да се приближава до съотношение от 50% спрямо средната работна заплат...

Той обясни, че има намаление, но то е козметично. Точно тези фактори, които са повлияли за намалението на издръжката на живота, от синдиката очакват да действат в обратна посока – за увеличаване на издръжката, тъй като от 1 юли има увеличение на цените на топлоенергията.

"Отделно, в резултат от наводненията има поражения по зеленчуци и овошки, което би трябвало да съдейства за увеличението на тези продукти, които през лятото са евтини”, каза още синдикалистът.

Николай Ненков допълни, че от синдиката потвърждават данните на Националния статистически институт, че с общ доход на едно лице от домакинството до 340 лева – минималната работна заплата, са 58% от домакинствата в страната. Той посочи: „Около 80% от домакинствата в страната са с доход на едно лице под необходимите средства за издръжка на живота, което значи под 559.95 лева. Продължаваме да бъдем с най-ниски разходи за труд и с най-ниска покупателна способност в ЕС”.

Относно това, че от синдиката ще настояват за увеличаване на минималната заплата, Ненков коментира: „Опитваме се да спазваме един принцип – минималната работна заплата да е 50% от средната, което значи, че ще настояваме да бъде 400 лева. А дали е възможно – за това са преговорите”.

КНСБ: Нереалистично е да искаме вдигане на минималната заплата до 700 евро

КНСБ не е против минималната работна заплата да се увеличи, както и всички трудови възнаграждения, но сегашното икономическо състояние ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com