КНСБ и БСК се счепкаха заради минималната заплата

27520
КНСБ и БСК  се счепкаха заради минималната заплата
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Задочен спор, свързан с увеличаването на минималната работна заплата (МРЗ) от 2015 г., си организираха днес от Българската стопанска камара (БСК) и КНСБ.

Замразяване на възрастта за пенсиониране за всички категории на труд през 2015 година, увеличаване на минималната работна заплата на 400 лева и регламент за договаряне на заплатите по предприятия. Това са сред предложенията на КНСБ към новото правителство, стана ясно по-рано днес.

Специалисти предвиждат огромна безработица при минимална заплата от 800 лв.

Не особено оптимистичен сценарий очертаха специалисти при евентуално значително увеличаване на минималната работна заплата. „Бълг...

Синдикатът настоява за незабавно стартиране на съвместната работа по пенсионната реформа, с основна цел стабилизиране на системата и подобряване на адекватността на пенсиите и обезщетенията през плавно вдигане на осигурителните вноски. От друга страна, повишаването на доходите е наложително, за да се преодолее продължаващата вече 15 месеца тенденция на дефлация у нас, обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

От КНСБ настояват също за въвеждане на необлагаем минимум, съчетан с прогресивно подоходно облагане и предупреждават за протестна готовност, ако не бъдат запазени сегашните условия за пенсиониране през следващата година. Това става ясно от информацията на Дарик радио.

„Тя води след себе си намаляване на цените, на производствените цени при това, което означава неминуемо съкращаване и намаляване на производствата, което означава и разходи да бъдат ограничавани предприятията. Следователно и най-вероятно и ограничаване на работни места и съкращения, както и нова дефлационна спирала, която ни кара към дъното", заяви Димитров.

Повишението на минималната работна заплата от 340 на 400 лева от 1 януари 2014 година е крайно непродуктивно. То ще доведе до обезлюдяване на определени региони, обезкървяването им и закриване на много малки и средни фирми.Това заяви изпълнителният председател на БСК Божидар Данев във връзка с искането на КНСБ за увеличаване на минималната работна заплата на 400 лева от 1 януари 2015 година, предаде БГНЕС.

420 лева минимална заплата и 980 лева максимална пенсия през 2016 година предвижда правителството

420 лева минимална заплата и 980 лева максимален таван на пенсията до 2016 година – това гласят средносрочните планове на правите...

Той обясни, че увеличаването на МРЗ, особено в страна с валутен борд, е твърде деликатен инструмент. Експертът припомни, че от 2011 до 2014 година средната работна заплата у нас е нараснала със 17%, а с 26% е нараснала минималната. "Сега се предлага увеличение с 50% спрямо 2011 година на минималната работна заплата, едва ли може да се очаква такъв ръст на средата", каза той.

 Данев обяви, че голям проблем при говоренето за увеличение на МРЗ е това, че не се отчитат регионалните различия. "Ако средната работна заплата в София е 1070 лева, то във Видин тя е 564 лева. Въвеждайки МРЗ от 400 лева обричаме на фалит малкия и среден бизнес в регионите, в които средната работна заплата е по-ниска и засилваме драстично мобилността на човешкия ресурс към големите градове", каза той. По думите му, подобно увеличение означава продължаваме на обезлюдяването, обезкървяване на регионите и закриване на малкия и среден бизнес в страната.

"Подобни мерки са крайно непродуктивни за една икономика, която претендира да бъде част от европейското пространство", категоричен бе председателят на БСК във връзка с настояванията на КНСБ и изказванията на вицепремиера Ивайло Калфин за рязко увеличаване на минималната работна заплата. Подобни мерки са деструктивни за балансирано развитие на българската икономика, добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика