КФН и Кадиев си размениха "любезности" по медиите

23502
КФН и Кадиев си размениха "любезности" по медиите
Снимка: БГНЕС

По-рано днес по време на обсъжданията на съдбата на Корпоративна търговска банка (КТБ) в Народното събрание депутатът от БСП-Лява България Георги Кадиев посочи Комисията за финансов надзор (КФН) за един от виновниците за създалата се ситуация. По думите му органът, ръководен от Стоян Мавродиев, е проспал ситуацията.

Малко по-късно от финансовия надзор контрираха думите на левия депутат със следното твърдение: "В изказването на г-н Кадиев, отново превес взема манипулативното политическо говорене, което цели да внесе объркване, паника и недоверие към финансовите институции, в това число и инвестиционните посредници. Подобни изказвания, издават некомпетентност, непознаване на законите и правомощията на институциите, което е недопустимо за народен представител".

Парламентът реши - няма да се задължава БНБ да спасява КТБ

Спорната точка три от предложението на Бюджетната комисия на парламента за действия по случая „КТБ” отпадна окончателно сле...

В позицията се посочва още, че комисията осъществява надзор и носи отговорност за дейността на всички инвестиционни посредници, в това число и за „КТБ” АД.

По-нататък е записано: Финансовите инструменти на клиенти, които са били поверени на „КТБ” АД, в качеството й на инвестиционен посредник, са изцяло налични и клиентите могат да се разпореждат с тях. Те са защитени по закон и във всеки един момент на специалния надзор, клиентите на инвестиционния посредник „КТБ” АД са могли и могат да прехвърлят финансовите си инструменти при друг инвестиционен посредник или по лична сметка в Централния депозитар.

В КФН няма сигнали от ощетени клиенти на инвестиционния посредник „КТБ” АД. Инвестиционните посредници изпълняват клиентски нареждания за покупка на ценни книжа и управление на портфейли по възлагане на клиента. Съгласно чл. 34 от Закона за пазарите на финансови инструменти инвестиционният посредник не отговаря пред кредиторите си с финансовите инструменти и паричните средства на своите клиенти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com