КФН: Размерът на таксите в частните пенсионни фондове е проблем

38632
КФН: Размерът на таксите в частните пенсионни фондове е проблем
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Един от най-чувствителните проблеми е размерът на таксите в частните пенсионни фондове*. Необходимо е да има продукт с по-ниско ниво на инвестиционен риск. Във връзка със засилените регулации след кризата предложихме засилена надзорна рамка и разширяване на дефиницията за свързани лица. Необходими се законодателни промени на база на законодателните дейности, изготвени от регулатора (КФН). Това коментира на заседание на Комисията по труда, социалната и демографската политика заместник-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Ангел Джалъзов. Той ръководи управление "Осигурителен надзор".

От своя страна председателят на комисията Хасан Адемов припомни, че дискусията, относно реформата в пенсионната система продължава и в следващите 3 месеца. Според него липсва яснота по какъв начин държавата контролира частните пенсионни фондове.

Омбудсманът готов да е домакин на среща за пенсионната реформа

Големият проблем на пенсионната реформа е, че тя беше направена на тъмно. Това коментира националният омбудсман Константин Пенчев. Той ...

"Дискусията за мултифондовете е подходяща. Доста европейски държави са включили в законодателствата си мултифондове. Това е добра идея, която ще даде истински избор на осигуряващите се лица", заключи Адемов, предаде БГНЕС.

От своя страна Джалъзов обясни, че за последните 4 години Комисията за финансов надзор (КФН) е издала 302 наказателни постановления на частните пенсионни фондове. Той коментира, че има постоянен и дистанционен надзор, той бива ежедневен и наблюдава всички транзакции на частните пенсионни фондове.

"От друга говорим за проверки на място, които са планови и извънпланови проверки за частните дружества. В рамките на една година КФН се опитва да проверява всички 9 пенсионни дружества. От 2003 г. до днес почти няма изключение в тези проверки в рамките на една година. Когато са на лице констатации, които са ежедневни за някакви проблеми се опитваме чрез дискусии да инициираме промяна в законодателство. Подготвили сме детайлно промени в кодекса за социално осигуряване", каза Джалъзов.

Председателят на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Никола Абаджиев съобщи, че активите на частните пенсионни фондове надхвърлят 8 млрд. лв., а 1,3 млрд. лв. са от доходност. Според него напоследък в публичното пространство витаят много неистини. От 2002 г. досега фондовете са изплатили над 800 млн. лв.

Гражданите ще могат да се изкажат за пенсионната реформа

Социалното министерство ще осигури максимална прозрачност на всички дискусии по пенсионната реформа. Всеки вторник министър Ивайло Кал...

"Няма скрито-покрито в дейността на пенсионните дружества. Така предлаганите промени в този си вид трябва да бъдат част от широк дебат за пенсионната система", каза още Абаджиев.

Какви са всъщност таксите в Универсалните пенсионни фондове (УПФ) – административната такса върху всяка вноска, която е в размер на 5%, инвестиционната такса, която е 1% - т.нар. такса управление и таксата за прехвърляне в друг УПФ, която е в размер на 20 лева. Повече по въпроса може да прочетете в тази статия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com