КФН: Акциите на КТБ ще продължат да се търгуват на борсата

5932
КФН: Акциите на КТБ ще продължат да се търгуват на борсата
Снимка: БГНЕС

Книжата на Корпоративна търговска банка (КТБ) няма да бъдат спрени от търговия на Българската фондова борса (БФБ). Комисията за финансов надзор (КФН) не намира основание, заради процедурата по несъстоятелност, да отпишат банката от Регистъра на публичните дружества, заявяват от финансовия регулатор пред БНР.

Процедурата по несъстоятелност на КТБ може да продължи години, а това само по себе си не е основание за прекратяване на търговията с акции на банката, коментират от КФН. Оттам допълват, че търговията може да бъде прекратена, ако синдиците на банката по своя инициатива предприемат действия по отписването ѝ от регистъра на публичните дружества.

БНБ ще обжалва решението за фалита на Корпоративна търговска банка

До няколко дни БНБ и прокуратурата ще обжалват решението на съда за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Централната банка ще...

Сваляне от търговия ще има едва след заличаване на КТБ от Търговския регистър или отписване от Регистъра на публичните дружества. Все още няма основание за отписване от Регистъра по санкция на КФН, подчертават финансовия регулатор.

Справка с данните от търговията на фондовата борса показва активност със сделки около датите, в които е имало развитие на казуса КТБ. Например на 22 април, когато съдът взе решение за начало на производството по несъстоятелност, през борсата са продадени 89 акции, а цената им се е сринала с повече от 56%. Няколко дни по-рано, на 16-и април, или един ден след като съдът си даде срок от седмица за решението, са продадени 94 акции. Тогава цената е скочила с 300%.

Днес Българската народна банка (БНБ) съобщи, че ще обжалва в законовия 7-дневен срок решението на Софийския градски съд от 22 април, с което съдът обяви КТБ в несъстоятелност, в частта, в която съдът е определил за начална дата на неплатежоспособност 6 ноември 2014 г

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com