КЕВР реши да отложи поскъпването на тока с един месец

8362
КЕВР реши да отложи поскъпването на тока с един месец
Снимка: БГНЕС

На закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е взела решение за удължаване на ценовия период на дружествата в сектор „Електроенергетика“ до 31 юли, съобщават от Комисията.

В съобщение, публикувано на сайта на КЕВР, се казва, че в краткосрочен план предстои министрите на енергетиката, на финансите и на икономиката съвместно да издадат Наредба за намаляване на тежестта, свързана с разходите за енергия от възобновяеми източници.

НЕК губи по 2 млн. лв. на ден заради отсрочката на вдигането на цената на тока

Националната електрическа централа губи по 2 млн. лева на ден. За дадената отсрочка от един месец в повишаването на цената на електроен...

С оглед на това, ако КЕВР до 30.06.2015 г. се произнесе с решение за утвърждаване на цените в сектор „Електроенергетика“, то няма да отразява целите и правилата на посочената наредба, свързана с предоставянето на помощ за намаляване на тежестта при разпределение на разходите, произтичащи от задълженията за изкупуване на електрическата енергия от възобновяеми източници, съгласно Насоките на Европейската комисия.

КЕВР очаква оповестените от органите на изпълнителната и законодателната власт действия да създадат в срок до един месец възможности за намиране на резерви за оптимизиране на разходите, съответно на цените на електрическата енергия.

В края на миналата седмица енергийният министър Теменужка Петкова обясни, че идеята на правителството да съкрати 10% от административните разходи в държавната енергетика всъщност не касае абсолютно всичко, а само за външни услуги. Това означава само 25-6 млн. лева при поне 3,3 млрд. лева дефицит в НЕК.

На срещата при Петкова е бил обсъден и въпросът с високите възнагражденията в държавната енергетика. Всички директори на държавни предприятия в енергетиката са взели участие в срещата и са имали възможност да кажат какви са проблемите в сектора, както и размера на заплатите си. "Средната брутна заплата в държавната енергетика е 1919 лв., най-високата заплата е на главния инженер на 5 и 6-ти блок в АЕЦ "Козлодуй", която е в размер на 3630 лв.", съобщи министърът на енергетиката.

Хлябът поскъпва с 10% при скок на цената на тока

Скок в цената на хляба и тестените изделия до 10%. Това предвиждат производители, ако токът за бизнес поскъпне. Другата прогноза е свър...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика