КЕВР реши - топлата вода и парното поевтиняват

9877
КЕВР реши - топлата вода и парното поевтиняват
Снимка: БГНЕС

С между 0,6% до 16% поевтинява топлоенергията от 1 юли на годишна база. Това съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов, като решението е взето на закритозаседание на Комисията.

В София клиентите ще плащат с 13% по-малко спрямо изминалия зимен сезон. С 14% поевтиняват топлофикационните услуги в Разград, а с 13,5% - в Бургас. В Пловдив, Варна и Плевен цената на услугите, предлагани от топлофикационните дружества, спада с около 10 на сто. По-малко е намалението за Габрово (2,6%) и Сливен (8,5%).

МЕ: Нови изисквания се прилагат за изравнителните сметки за парно след 9 юни

Целта на промените в Наредбата за топлоснабдяването е да се постигне по-справедлив начин на изчисляване на изразходваните количества ...

Спрямо 1 април, когато имаше значителна промяна в цената на природния газ, услугите на топлофикациите също поевтиняват, макар и по-скромно - средно с между 7 и 9 на сто. В София цената ще е с 6% по-ниска. А 0,6% намаление има в Русе.

Цените касаят 35 топлофикации и заводски централи. Освен цената на топлинната услуга, регулаторът е определил и преференциалните цени за изкупуване на електрическата енергия, произведена от високоефективното комбинирано производство. В ценовото решение е определено, че Националната електрическа компания (НЕК) ще изкупи 3,2 тераватчаса такава енергия, което е с 9% повече спрямо изтичащия регулаторен период. В същото време обаче НЕК няма да изкупи 916 хил. мегаватчаса неефективно произведено електричество и така ще спести 130 млн. лева, уточни Иванов, цитиран от Investor.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика