КЕВР одобри договора с "Контур Глобал Марица-изток 3", чака се банка-кредитор

4799
КЕВР одобри договора с "Контур Глобал Марица-изток 3", чака се банка-кредитор
Снимка: БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е одобрила споразумението между Националната електрическа компания (НЕК) и централата "Контур Глобал Марица-изток 3". Това обяви председателят на регулатора Иван Иванов пред журналисти в сградата на Комисията, цитиран от "Фокус".

На закрито заседание по-рано през деня Комисията одобри подписаното на 14 август тази година между "Контур Глобал Марица-изток 3" и Националната електрическа компания за изменение на договора за изкупуване на електроенергия, обяви той.

Иванов: 2 години бизнесът беше неправилно толериран за таксата "задължение към обществото"

Комисията за енергийно и водно регулиране защитава интересите на цялото българско общество. Работодателските организации, които организ...

Иванов обясни, че това е едно от условията споразумението да влезе в сила. "По този начин Комисията изпълни своя ангажимент по отношение и на двете споразумения с двете централи в Маришкия басейн. От тук насетне ще бъде обявен търг чрез официалния вестник на ЕС за намиране на банка-кредитор, която да осигури на НЕК средствата, необходими за финализиране на споразумението и за влизането му в сила", добави той.

Принципният договор за намаляване на цената на разполагаемост е за намаление със 17%. От "Контур Глобал Марица Изток 3" посочиха на 14 агуст, че "единственото изключително важно действие, необходимо, за да влезе подписаното изменение в сила, е НЕК да осигури нужните средства, за да изплати натрупаните си дългове към "Контур Глобал Марица Изток 3", припомня Expert.bg.

В официално съобщение на инвеститора AES България от вчера се казва, че възможността ТЕЦ “ЕЙ И ЕС Гълъбово” да свали цената за разполагаемост и с това и цената, която България плаща за произведения от ТЕЦ-а ток, зависи изцяло от НЕК. След като AES България получи пълното плащане на просрочените задължения от НЕК ще покрие веднага задълженията си към "Мини Марица Изток", казват от AES.

Според параметрите на договорите с двете американски централи намалението на цената за разполагаемост се очаква да спести 96 млн. лева общо за двете централи годишно, или в рамките на оставащия срок от договора ще се спестят близо 1 млрд. лева.

Цената на тока за бита ще падне с 0,11%

Токът за битовите потребителите ще поевтинее с 0.11%. Това е така, защото приетите от правителството мерки създадоха предпоставки за ...

До 27 август Българският енергиен холдинг (БЕХ) трябваше да подготви документите във връзка с обявата на обществена поръчка за избор на банка или банки, които да осигурят кредит от около 1 млрд. лева на НЕК. Сумата е необходима, за да може Националната електрическа компания да плати дълговете си към "AES Гълъбово Марица-изток 1" и "Контур Глобал Марица-изток 3", за да влязат в сила новите условия на договорите с двете централи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com