КБ предлага гарантираните влогове в КТБ да се плащат от 21 септември

29601
КБ предлага гарантираните влогове в КТБ да се плащат от 21 септември
Снимка: БГНЕС

"Коалиция за България" внася законопроект за промени в Закона за гарантиране на влоговете в банките за започване изплащането на гарантираните влогове. Това заяви на брифинг в парламента народният представител от обединението Янаки Стоилов, предаде агенция „Фокус”.

Според него промяната е принципна. „Тя посочва, че Фондът е длъжен да започне изплащането на гарантираните влогове на средствата на всички лица, които имат право на това по закон, след като определена банкова институция е била поставена повече от два месеца под особен надзор като нейната дейност е била преустановена (в момента такъв е случаят с КТБ - бел.ред.)”, обясни Стоилов.

Лиляна Павлова видя "дупка" във Фонда за гарантиране на влоговете

Фондът за гарантиране на влоговете не е пълен и че в него има едва 2.1 милиарда лева, а не 3.6 милиарда, колкото са необходими, за да с...

Според него няма нужда да се чака преминаване към процедура по несъстоятелност, така че още на 21 септември има възможност гражданите да изискват и да получат своите средства. А съответно Фондът ще стъпи в правата си.

Янаки Стоилов подчерта, че независимо дали дадена банкова институцията ще бъде оздравена и стабилизирана или ще се премине към несъстоятелност – тя дължи тези средства в последствие на Фонда, който е изплатил средствата на вложителите. Янаки Стоилов обясни, че от Коалиция за България настояват, ако се върви към промени в Закона за бюджета, да бъде разгледано и представено на вниманието на народните представители на последното заседание на Народното събрание.

Промените са в следствие на това, че снощи бяха приети промени в бюджета, които предвиждат 3.4 млрд. лв. да могат да се осигурят около 1.7 млрд. лв., които са необходими за попълване на Фонда за гарантиране на влоговете.

 

Влоговете до 100 хил. евро в ЕС - гарантирани при фалит на банка

Хората, имащи депозити под 100 000 евро в банка, която е била затворена, ще получават обратно всичките си пари, се споразумяха финансов...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com