К. Стаменов: Най-мързеливото решение е вдигане на цената на "задължение към обществото"

7440
К. Стаменов: Най-мързеливото решение е вдигане на цената на "задължение към обществото"
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Това, което притеснява бизнеса в механизма за повишаване на цената на тока е, че не бяха намерени и активирани всички резерви в енергетиката и се пристъпи към най-мързеливото решение – повишаване на цената на „задължение към обществото“. Това каза пред БНР Константин Стаменов от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори по повод несъгласието на бизнеса с новите цени на тока.

"България става най-скъпата държава след Дания в Европейския съюз по т.нар. фиксирана компонента в цената на електроенергията", каза Стаменов.

Петкова: Големите предприятия реално ще плащат 19 лв. годишно

Разработихме наредба и съгласно параметрите й след нейното нотифициране големите енергоемки предприятия, които са голяма част от инду...

По думите му изначално нарушава нашата конкурентоспособност изначално, защото почти половината от крайната цена на електроенергията няма да можем да я договаряме, тя е изначално определена и фиксирана добавка. "Другият проблем е, че ние нямаме либерализиран пазар и нямаме достатъчно конкуренция измежду електропроизводителите на свободния пазар", каза той. 

"Нашите преференциални производители, освен че не останахме с впечатлението, че всичко е законно при тях, нито един от тях не е получил нотификация, че не получава прекомерна държавна помощ. Ние нямаме такива нотификации нито за възобновяемите, нито за когенерациите, нито за двата ТЕЦ-а в Маришкия басейн. Това е трябвало да бъде направено още когато са определени преференциалните цени", каза Стаменов. 

По думите му преходът към възобновяема енергия не е направен интелигентно, без натрупването на дефицити: Тогава и правителството, регулаторът, обществото и бизнесът го проспахме това и сега имаме едни огромни преференциални производители, които не могат да ни влязат в джоба, смята Константин Стаменов. 

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев е съгласен със Стаменов, че България заедно с Дания е с най-скъпата съставна част в цената, която не зависи от пазара, определя се от КЕВР и изразява направените грешки. 

Цената на тока за бита ще падне с 0,11%

Токът за битовите потребителите ще поевтинее с 0.11%. Това е така, защото приетите от правителството мерки създадоха предпоставки за ...

"Тя е половината от цената, която бизнеса плаща. Тя в абсолютен, а не в относителен размер, е най-голяма в ЕС. В нея са включени грешките от скъпите договори, сключени от американските централи зад гърба на обществото", каза Велев. По думите му в тази съставна част „задължение към обществото“ са включени и ВЕИ-тата, голяма част от които незаконно присъединени. "Това го потвърди и доклад от преди няколко дни на временната анкетна комисия към парламента. Голяма част от когенерациите продават също в нарушения", каза още председателят на АИКБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com