К. Георгиева: Няма да бъдат намалени парите за България в следващия ЕС бюджет

7182
К. Георгиева: Няма да бъдат намалени парите за България в следващия ЕС бюджет
Реалистично е да очакваме 10-15 процента увеличение на парите за икономическо сближаване

"Парите, предвидени за България за следващия седемгодишен европейски бюджет, няма да бъдат намалени, дори ако общата сума бъде орязана със сто милиарда евро." Това заяви пред "Хоризонт" и предаването "Събота 150" по БНР българският еврокомисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева.

"Нашата фискална дисциплина, тук, в България, от нашите хора се усеща болезнено, защото тя е за сметка на нашето затягане на коланите, но отвън, в Европа, много се цени и то ни помага в това да сме една от много малкото печеливши, даже при сегашния сценарий за бюджета страни. При сегашната концепция за бюджета, съкращението му, спрямо предложението на Комисията, до 100 милиарда евро, все още остава България като една от много малкото, които ще имат повече пари в следващия период. Засега всички се надяваме, че съкращението няма да бъде сто милиарда, че ще бъде по малко."

ЕК пак поиска Европа на две скорости

Ако еврозоната трябва да бъде укрепена, на 17-те страни, които споделят единна валута, трябва да бъде позволена по-бърза интеграция в с...

Комисар Георгиева смята, че не е реалистично България да очаква 10-15 процента увеличение на парите за икономическо сближаване: "Към днешна дата 10-15% не е реалистично, но 5-7-8% е много реалистично".

"Надявам се, че ще се успокоят духовете, след като Общото събрание на ООН обяви, че Палестинската автономия вече е държава-наблюдател в ООН, без да е член на организацията", каза Георгиева. "Гласуването е факт и трябва да живеем в тази нова реалност", подчерта тя.

Георгиева подчерта, че в Палестина и ивицата Газа не бива решенията за отпускане на хуманитарна помощ да се влиаят от политическата ситуация

"Както винаги, когато опира до хуманитарна помощ, ще се отдели политическата позиция от това да не страдат хора, които, не по тяхна вина, са се оказали жертви на един конфликт. Ние правим много за това в окупираните територии нашата помощ да е насочена към най-големите, най-болезнените проблеми – защитата на хората."

Британците искат да излязат от ЕС

Мнозинството от британците, 54%, искат Великобритания да напусне Европейския съюз, при условие, че запази търговските си отношения с не...

Георгивева подчерта важността на това хуманитарната помощ да стига първо до най-засегнатите и чувствителни семейства. Тоест, да знаем къде са най-болезнените проблеми. Георгиева даде за пример Ивицата Газа, където се налага да се дава и хранителна помощ за пострадалите след последния конфликт с Израел. Според нея няма причина там хората да не могат да се изхранват.

Eврокомисарят изрази надежда, че новите решения, взети след последния конфликт за Ивицата Газа, ще помогнат на хората там сами да се грижат сами за себе си. Според българския еврокомисар орязването на бюджета на ЕС не би се отразило на хуманитарната помощ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика