Йотингер се среща със Стойнев заради промените в енергийния закон

17061
Йотингер се среща със Стойнев заради промените в енергийния закон
Снимка: Getty Images / Guliver

Европейската комисия е разтревожена за направените в България промени в Закона за енергетиката и за тяхната съвместимост с европейското законодателство. Другата седмица еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер (на снимката) ще се срещне с българския министър на икономиката Драгомир Стойнев и въпросът ще бъде обсъден. Това стана ясно от изявление на говорителката на Йотингер Сабине Бергер, предаде „Фокус”.

Тя припомни, че заради тази тревога комисарят Йотингер е изпратил писмо на министър Драгомир Стойнев с настояване за разяснения. Според нея отговорът от България не вдъхва в ЕК вярата за по нататъшно отпадане и не приемане на въпросните поправки. От друга страна, министър Стойнев е декларирал желанието си България да спазва европейското право.

Калфин: Европейските социалисти няма да гласуват за спиране на Южен поток

Групата на социалистите и демократите няма да подкрепи резолюцията на Европейския парламент за Украйна и за спирането на "Южен поток", ...

Говорителят каза, че ако поправките трябва да влязат в сила като приети от Парламента, в Европейската комисия ще имат сериозни притеснения по съвместимостта им с правото на ЕС. Бергер бе категорична, че в този случай на ЕК ще се наложи да предприеме необходимите законови стъпки.

Припомяняме, че преди около две седмици ЕК излезе с остра позиция във връзка с приетите промени в енергийния закон, които според институцията отдалечават проекта „Южен поток” от европейското законодателство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика