Животновъдите настояват за спешни мерки срещу "син език"

25751
Животновъдите настояват за спешни мерки срещу "син език"
Снимка: БГНЕС

В Пловдив днес се събраха на неформална среща животновъди от цялата страна, за да обсъдят ситуацията с болестта "син език", която настъпва все повече в страната и убива животни, съобщи БГНЕС.

Две огнища има в Пловдивска област на "син език", никой не е предпазен, защото превенцията не е извършена. Боряна Дочева от Асоциацията на млекопроизводителите "Тракия Милк" каза, че само за един в карловска ферма са починали осем животни.

Животновъдите разговаряха днес с министъра на земеделието Васил Грудев и го известиха за съдържанието на декларацията, с която ще се обърнат към правителството в тази криза. Представители на браншовите организации ще присъстват в четвъртък на Консултативен съвет в МЗХ, а преди това министър Грудев ще посети един от най-пострадалите райони в Сливенска област, ще лети и за Брюксел в сряда, където ще има извънредна среща пак заради болестта.

Над хиляда овце са умрели досега от "син език", този вид са най-пострадали от заразата. В декларацията животновъдите искат незабавно осигуряване на препарати за масово пръскане на площите за паша, финансов ресурс за осигуряване на ваксини, средства за компенсиране на фермерите за умрелите животни и за пропуснати ползи.

Те настояват отпадналите заради болестта животни да продължат да се водят като бройки за субсидии, тъй като смъртта им не е по вина на фермерите.

В над 15 населени места в Ловешка област има животни със симптомите на "син език"

В над 15 населени места в Ловешка област има животни със симптомите на "син език", това съобщи за БТА директорът на Областната дирекция...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика