Жители на Банкя на бунт заради концесия

31076
Жители на Банкя на бунт заради концесия
Снимка: БГНЕС

"Категорично възразяваме срещу стартирането на процедура по отдаване на концесия на централната минерална баня в Банкя, летния театър и прилежащите им площи. Има и други начини, по които тези обекти да се възстановяват и развиват. Концесията е форма на прикрита и пълзяща приватизация, която ще унищожи Банкя като национален курорт."

Такава е категоричната позицията на Гражданско сдружение "Банкя", заявена пред БГНЕС от неговия председател Станислав Славов. Жителите на Банкя са поканени на 26 април на среща, на която да им бъде представен инвестиционен проект за изграждане на балнеоложки комплекс след предоставяне на банята и прилежащите площи на концесия.

Независимо какъв ще бъде проектът, хората са категорични, че банята не трябва да се отдава на концесия, а да остане общинска собственост и да се развива като национален балнеолечебен курорт от национално значение в полза на всички български граждани.

В края на март 2013 година столичният кмет Йорданка Фандъкова внася доклад до Столичния общински съвет, с който се прави предложение за приемане на процедура за отдаване на концесия на централната баня в Банкя, терена на летния театър и други прилежащи обекти за изграждане на градски СПА хотел, припомня Станислав Славов.

Тогава жителите на Банкя реагират активно, излизат на протест и остро се противопоставят на идеята на Фандъкова, в резултат на което СОС отлага разглеждането на процедурата за отдаване на концесия на банята в Банкя. Местните жители приемат декларация, която изпращат до СОС и до народните представители от съответния многомандатен избирател район, в който влиза Банкя. В нея те подчертават, че не искат в Банкя да се работи на парче, а настояват да се работи комплексно за развитието на балнеолечебен курорт от национално значение.

Нещата постепенно утихват, но към края на годината Районната общинска администрация провежда среща за разясняване на проблемите във връзка с предложението, която се оказва пълен провал и населението реагира много остро, припомня Славов. Взема се решение да бъде проведена нова среща, която трябва да се състои на 26 април тази година.

"Не сме запознати по същество с новите намерения, но основната промяна е, че вече се говори за балнеоложки комплекс, а не за градски СПА хотел. Каква е разликата не става много ясно, но нашите възражения са принципни и са свързани с отдаването на концесия", категоричен бе Славов.

В концесионния проект не се уточнява, че става въпрос за отдаване на концесия и на терена на летния театър в града, който макар да не функционира и да се руши, все още съществува, коментира той. "Отделно в първоначалния проект се предлагаха и 3180 кв. метра от централния парк в Банкя като прилежащи пространства към банята, срещу което ние категорично възразяваме", добави Славов.

Общото мнение на хората в Банкя е, че концесията е една форма на прикрита и пълзяща приватизация, обясни Станислав Славов. По думите му става въпрос за концесия за срок от 35 години, като се говори за опция за продължаване с още 35 години.

"В Банкя преди години се извърши една подобна прикрита приватизация с минералния плаж и с 10 декара прилежащи около него площи. Създаде се едно акционерно дружество, после то се трансформира, а делът на община от 40% стана 20%. Построиха се едни хотели и все още нищо не работи – това върви от 1996 година и централната част на Банкя е блокирана и приватизирана без нито една стотинка", обясни той и посочи, че местните жители не искат това да се повтори и с банята.

Те са възмутени, че въпреки любезните писма към Йорданка Фандъкова, кметът на София отказва отговор и възлага всичко на кмета на Банкя.

"Ако се допусне такава форма за работа на парче и приватизация в Банкя ще се унищожи Банкя като национален курорт. Той все още съществува като такъв по списъка на Министерство на здравеопазването като балнеолечебен курорт с национално значение", посочи Славов.

Той и съгражданите му са убедени, че има други по-добри форми за развитие на банята, летния театър и прилежащите площи.

"Банята и минералната вода е центърът, около който се е изградила Банкя като селище и целият поминък на населението се е формирал от курортната дейност. Дали това ще се възобнови в същите форми – това е друг въпрос, но ако работят основните фактори – минералната баня и летният театър, това играе много голяма роля върху инвестиционния климат, културата на населението и т.н.", настоя Славов.

Местните са убедени, че дори формално формата на собственост да не се променя, човек лесно може да се досети какво може да се случи, след като управлението е в ръцете на частен инвеститор. "Убеждават ни колко хубав договор били подготвили, но договорът по същество е само едно намерение – той е отворена система и може да се промени хиляди пъти. За тях е важно единствено процедурата за отдаване на концесия. Ако тя се приеме този договор може да се промени многократно за 35 години напред", коментира Славов.

Столична община е провела тихомълком процедура, чрез която са изискали от Министерството на здравеопазването банята да бъде прехвърлена от активите на ведомството към тези на общината, обясни Славов. "Сега казват, че нямат екипи за ръководене на подобна дейност и за това търсят частен инвеститор – щом нямате екипи, защо го изискахте от здравното министерство", попита той.

В България никога нищо не може да се докаже – не е ясно кой стои зад фирмата, макар да се говорят много неща, коментира Славов във връзка със съмненията си за произхода на средствата на инвеститора. "Ако обаче ще се развива балнеоложки комплекс, който да печели и да носи приходи по линия на НЗОК, защо тези приходи да отиват в един частник, който чрез пари от касата да се издържа и печели, вместо цикълът да се затвори и парите от НЗОК да остават в общината, съответно за всички нас", попита Станислав Славов.

Той бе категоричен, че инвестирането в курорта и в банята са важни не просто за Банкя, но за държавата като цяло, а инвестициите биха имали мултипликационен ефект. "Нещата могат и да се получат и без публично-частно партньорство, защото вече имаме достатъчно примери какво се получава с подобни концесии", категорични са хората в Банкя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com