Жесток сутрешен скандал за пенсионната реформа

40217
Жесток сутрешен скандал за пенсионната реформа
Снимка: БГНЕС

Голяма част от ромското население въобще не се осигурява, а когато навърши възраст, получава пенсия – от бюджета на НОИ. Освен това има много българи, които се осигуряват само от време на време. Това заяви икономистът Владимир Каролев, съветник на икономическия министър Божидар Лукарски в коментар за пенсионната реформа.

Някой е хвърлил в огромна заблуда премиера Борисов – да отидат в НОИ парите, които внасяме като лична партида в частните пенсионни фондове, категоричен беше Каролев. Това не е вярно, отговори друг специалист – Мика Зайкова, която е съветник на синдикатите. Ако се изпълни това, което се договориха, ще има лична партида в НОИ, добави тя. НОИ ще взема 5% такса, докато частните пенсионни фондове вземат 20-25%, каза Зайкова. Това не е вярно, абсурд – как ще управлява държавата по-добре от частните фондове, възрази Каролев.

Калфин: Цялостната пенсионна реформа е приоритет

Цялостната пенсионна реформа е приоритет на вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. На пресконференция въ...

Зайкова веднага почна да прилага аргументи, като според нея частните пенсионни фондове не се състезават на пазарен принцип – нещо, което Каролев категорично отрече. Искам да имам право на избор, да не ходя в НОИ и да не получавам държавна пенсия, ядосан каза съветникът на икономическия министър пред Нова телевизия.

През 2002 година бях на конференция в Шератон и там едни синдикалисти, които вече не са такива, обясняваха как по едни стълбчета ще се вдига пенсията. Вместо това дойдоха далавери като „инвалидна пенсия”, възмути се Каролев. За да имаш достойна пенсия, трябва да имаш политика по доходите и образование, заяде се Зайкова. Айде да почнем с това как „чантаджиите” в Министерството на отбраната вземат пенсии, като се осигуряват минимално и то от държавата.

Вярвам, че всеки разумен човек ще прави това, което правя аз – да не разчитам на НОИ. Системата взема пари от такива като мен и ги дава на такива, които не плащат. Ако ми се случи нещо, да не дава Господ, нито държавата, нито държавното здравеопазване ще ми помогне. Всяка година получавам докладче каква ми е партидата, каква ми е доходността, обясни Каролев. Последните години как беше, попита Зайкова заядливо. Последните четири години е добре, 2009 година беше зле, но тогава по цял свят беше зле, отговори Каролев.

Идеята е да не се намаляват пенсионните вноски, а постепенно да се увеличават, смята Каролев. Не може с 30% заместващ доход накрая да получаваш, продължи спорът Зайкова. В Япония само държавните служители получават държавни пенсии и то не всички – те са най-платежоспособните туристи в Европа, посочи Каролев. Спестяванията водят до повече инвестиции – основен урок в първи курс по икономика. Солидарният модел не трябва да изчезне, защото има неразумни хора и трябва държавата да има грижа за тях, но да е по-малката част, каза Каролев.

Ние предлагаме право на избор – или в НОИ, или в частните фондове, обясни Зайкова. Ти сега казваш как НОИ е по-добре и ето как ще се определя правото на избор – не по икономически разум, добави Каролев. Пенсиите трябва да се плащат от данъчните приходи на държавата, а не от осигуровките, смята той. Косвените данъци влияят малко върху икономическата активност – преките данъци пречат, подчерта Каролев след бурния спор. И даде за сравнение Дания.

От ДБГ недоволни от замразяването на пенсионната реформа

„Движение България на гражданите“ е недоволна от подписания на 14 декември 2014 г. Меморандум за разбирателство, касаещ пен...

Синдикати и бизнес

Може ли аз да говоря сега, включи се и лидерът на КНСБ. А може ли и аз, добави Васил Велев, председател на АИКБ. Според Димитров 5 млрд. лева от 9 млрд. лева, плащани от Държавното общестовено осигуряване се плащат от косвени данъци. Световната банка направи анализ и каза, че има недофинансиране на пенсионната система е 7%. Затова трябва бавно и постепенно да вдигнем осигуровките и осигурителната база със 7% - не наведнъж, а бавно и постепенно, обясни Пламен Димитров.

Едно от нашите искания е всички да плащат, всеки да има минимална пенсионна възраст, да се канализира осигурителната система – този, който по закон има задължения да плаща осигуровки и не го прави, да ходи в затвора. По закон работодателят е със задължението, каза Димитров. Няма държава, в която ранното пенсиониране да минава през частните фондове, добави той.

Ако колегата даде възможност, подробно ще обясня. В България, към края на третото тримесечие има 2,250 млн. заети. От тях 500 хил. са на бюджетна издръжка. Пенсионерите са 2,181 млн. Около половин милион от тях получават по две пенсии. Средната продължителност на получаване на пенсии се е увеличила до пет години. Средната възраст за пенсиониране е малко над 56 години, а в ЕС е над 61 години. При това положение не може да има високи пенсии. С всички административни мерки, които се предлагат, само ще натежат, категоричен беше Васил Велев. Трябва да се вдигне единствено минималната пенсионна възраст, смята той.

Като нищо не правите, автоматично парите от личните партиди в частните пенсионни фондове отиват в НОИ, категоричен беше Васил Велев. Ако ще се конкурира солидарната с капиталовата система, нека имаме право на избор – да изберем изцяло или едната, или другата, каза представителят на АИКБ. При което Велев беше нападнат грубо от Пламен Димитров, с блъскане по масата, който попита как ще бъдат платени парите на сегашните пенсионери. Никой не е спечелил срещу държавата – тя е хем играч, хем прави правилата. Частен фонд не може да спечели срещу държавно осигуряване, каза Велев.

Преговорите за пенсионната възраст и стажа продължават до последния момент

За неделя, 14 декември, е насрочен последният кръг от преговори между социалното министерство, бизнеса и синдикатите за постигане на ко...

Изсипаха се сума лъжи в това студио. 8-те млрд. лева в частните пенсионни фондове не могат да бъдат пипнати и аз няма да го позволя, докато съм в КНСБ. Всичко друго са приказки за наивници и спекулации. Ние сме длъжни сега да обясним на младите хора, които идват на пазара – и синдикати, и работодателите. За финал Анна Цолова се обърка и извика „реклами”, вместо „новините”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика