Иво Прокопиев: Не е ясно колко е голяма дупката в КТБ

31328
Иво Прокопиев: Не е ясно колко е голяма дупката в КТБ
Снимка: БГНЕС

 

Не е ясно колко голяма е дупката в Корпоративна търговска банка (КТБ). Това обясни предприемачът и издател на медиите от "Икономедиа" Иво Прокопиев в ефира на bTV. Той добави, че под дупка трябва да се разбира недостигът на капитал. От нейният размер пък щяло да стане ясно колко голям проблем трябва да се решава.

В тази връзка Прокопиев обвини БНБ, че нарочно са замазали вчера представената информация. Не мога да кажа какво е по-голям интерес за БНБ – дали личният интерес да не попаднат под ударите на закона или интересът на данъкоплатеца, добави бизнесменът.

Прокопиев иска да се спре с "модела КТБ"

За пръв път чувам, че има сигнали от г-н Пеевски срещу „Капитал”. Досега това го правеше г-н Бареков. Това заяви собственик...

Голямото нарушение на БНБ и на Искров в случая с КТБ е, че Централната банка е проспала какви провизии са отделяни от Корпоративна търговска банка в случаите, в които са отпускани кредити за приближени до Цветан Василев фирми. Не е нарушение да даваш заеми на фирми, близки до собственика на банката, в която работиш, но затова е предвидено в такива случаи да има по-високи провизии – за да се гарантира, че при лош кредит банката ще има с какво да възстанови щетите, поясни Прокопиев.

Малката особеност при КТБ е, че размерът на Фонда за гарантиране на влоговете е недостатъчен, за да гарантира всички депозити в банката, които са гарантирани по закон, заяви Прокопиев. Сумата им е 3,6 млрд. лева, а във Фонда за гарантиране на влоговете има 2,1 млрд. лева. Остатъкът ще е грижа на държавата. 2,1 млрд. лева за пари на търговските банки, които се отчисляват във Фонда, а останалите 1,4-5 млрд. лева ще са пари на българските данъкоплатци, пресметна бизнесменът (бел. ред. - Г-н Прокопиев пропусна да каже какви са активите на КТБ, които също би трябвало да се използват за погасяване както на лоши кредити, така и за осигуряване на ликвидност за депозитите).

Издателят добави, че това обаче не са всички депозити – има и такива над 100 хил. евро. Те са около 1,5 млрд. лева, каза Прокопиев, без да уточни как е направил сметката. Между 400 и 500 млн. лева са на държавни и общински организации, добави той.

Ако държавата плати и негарантираните сега, то ще има много сериозна промяна на законите. А сега законите в това отношение в България са едни от най-модерните. Новата парадигма, след кризата в края на миналото десетилетие в ЕС, е, че при спасяване на банки акционерите и големите кредитори също участват в носенето на риска - те си носят отговорността, натърти Прокопиев. Хората, които са отишли в КТБ заради по-големите лихви, си носят и по-големия риск, каза бизнесменът.

Двама шефове на КТБ са станали защитени свидетели

Членове от управителния съвет на Корпоративна търговска банка (КТБ) са станали защитени свидетели по делото за нейното източване. Това ...

Според Прокопиев едва ли ще има политически консенсус да се прокара и облече в законово облекло "законът за КТБ", поискан от БНБ вчера (11 юли). Дотам ли я докарахме - за всеки частен случай закон? Убеден съм, че все пак здравият разум ще надделее и ще се приложи сега действащото законодателство при гарантирането на депозитите - до 100 хил. евро, сигурен е Прокопиев.

Виновни за случилото се с КТБ са Централната банка и Комисията за финансов надзор, категоричен беше бизнесменът. Той добави, че на българската банкова система й необходим външен надзор - например Международния валутен фонд.

Като други мерки за решаване на проблема беше посочено членство на България в Европейския банков съюз. Тема, която според Прокопиев, е била неправилно пропусната по време на предизборната кампания за последните избори за Европарламент. Той каза, че с влизането в Банковия съюз хем ще се подобрят надзорните механизми, хем България ще има пряк достъп до Европейски спасителен фонд.

Борисов: Вината за случилото се в КТБ е на кабинета и БНБ

На власт ли е БСП – крахът винаги е пълен. То се случи. Това каза лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов по време на Общо събрание на м...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика