Иванов: 2 години бизнесът беше неправилно толериран за таксата "задължение към обществото"

8956
Иванов: 2 години бизнесът беше неправилно толериран за таксата "задължение към обществото"
Снимка: БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране защитава интересите на цялото българско общество. Работодателските организации, които организират протести, защитават корпоративен интерес по един брутален и безпардонен начин. В продължение на 2 години бизнесът беше толериран в нарушение на правилата, защото законът посочва, че тази добавката "задължение към обществото" трябва да бъде справедливо разпределена върху всички участници на пазара. Това каза пред БНР председателят на енергийния регулатор Иван Иванов.

“Оставка няма да подавам”, заяви в телефонно интервю за БНТ Иван Иванов. "Изпълнявам своите задължения в съответствие с двата основополагащи принципа, а именно: спазването на законите и второ – защита на обществения интерес. От същите принципи ще се ръководя и в бъдещите си действия", каза председателят на КЕВР.

Бизнесът и синдикати искат по-ниска такса "задължение към обществото" и оставка на шефа на КЕВР

На обща пресконференция четирите работодателски организации - Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска...

Днес на обща пресконференция четирите работодателски организации и синдикатите поискаха мораториум върху присъединяването на нови мощности, които продават ток на преференциални цени, както и реформи за намаляване на таксата "задължение към обществото". Те обявиха още, че ще поискат оставката на Иванов. 

"България не следва сляпо волята на Брюксел, а има прекалено много хора, които успяха да се вкоренят в електроенергийния бизнес с преференциите. Идеите на Брюксел са много добри в своята цялост и те бяха успешно приложени в много страни от Европейския съюз, но у нас бяха дадени изключително високи преференциални цени", каза Иванов.

"По криминален начин беше увеличен на 25 години срокът за задължително изкупуване на тази енергия. Това стана в парламента в нарушение на всички процедури. Това се оказа едно Ел Дорадо не само за български, а и за чуждестранни инвеститори. В България беше изродена тази добра европейска идея", смята шефът на КЕВР.

Работодателите и синдикатите настояват в първите си работни дни след ваканцията Народното събрание да наложи мораториум за присъединяване на всякакви производители на ток, които продават ток по преференциални цени, какъвто има за шистов газ. Нито един производител, произвеждащ и продаващ по преференциални цени да не се присъединява, искат работодателите. 

Иванов обясни, че от рестрикциите спрямо ВЕИ сектора ще бъдат спестени 55 млн. от разходите на НЕК. "На КЕВР се възлага намаляването на количеството на изкупуваната електроенергия с електроенергията, която е за собствено потребление, на което на НЕК се спестява 25 млн. лева", каза той. "Енергията, която е извън лимита на преференциалната цена и се изкупува по 125 лева, сега ще се изкупува само по 5-6 лева и ще се спестят други 20 млн. на НЕК. Там, където има изградени ВЕИ-та, финансирани от европейски или централни програми и това е укрито, ще бъде намалена цента на всички тези централи. Това спестява още 10 млн. лева на НЕК", заяви още Иван Иванов.

К. Стаменов: Най-мързеливото решение е вдигане на цената на "задължение към обществото"

Това, което притеснява бизнеса в механизма за повишаване на цената на тока е, че не бяха намерени и активирани всички резерви в енергет...

Според него работодателските организации, които организират протести, защитават корпоративен интерес по един брутален и безпардонен начин. "Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев защо не каза на хората, че КЕВР, срещу който негодуват, в продължение на 6 месеца намали с 20% цената на природния газ, което е основна суровина за голяма част от българската индустрия. Някой забеляза ли намаление на цената на продуктите от тези производства, където той се използва. Не се почувства никаква промяна", каза Иванов.

"Защо г-н Велев не каза, че при последното повишение на цената на електроенергията от 1 октомври за бита беше повишена с 10%, а за тях само с 1,5%. Защото тогава не излязоха да протестират в защита на българските граждани. Те защитават само своя корпоративен интерес", попита шефът на регулатора. 

В момента с решението на КЕВР цената на тока за българските граждани, които са на регулиран пазар и за бизнеса, който е на свободен пазар, се изравнява. Добавката „задължение към обществото“ става с един и същи размер за гражданите и за бизнеса, обясни Иванов.

"Ако исканията ни не бъдат чути бизнесът, индустрията, работодателите и синдикатите ще организират нов протест през септември", посочи днес Васил Велев.

*Информацията е обновена ктм 13.45 ч.

БСК: Реагирахме през годините по проблеми в енергетиката, не прехвърляйте отговорността

Не прехвърляйте на бизнеса отговорността за състоянието на енергетиката. БСК отхвърля обвиненията в мълчание и липса на реакции през го...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика