Искров: Очакванията са лицензът на КТБ да бъде отнет

20553
Искров: Очакванията са лицензът на КТБ да бъде отнет
Снимка: БГНЕС

До 31 октомври квесторите в КТБ и ТБ "Виктория" трябва да внесат окончателните финансови разчети. Може да има забавяне от няколко дни. Това обяви управителят на БНБ Иван Искров по време на днешното заседание на парламентарната икономическа комисия. 

Очакванията са лицензът на Корпоративна търговска банка да бъде отнет. До това положение ще се стигне, ако има отрицателна капиталова адекватност или докладите на квесторите покажат проблеми. Гуверньорът на Централната банка обясни, че спореде сегашния закон отнемането е императивно.

Държавата да събере парите за КТБ от свързаните лица, иска Муравей Радев

Докладът е такъв, какъвто го поръчаш. Преди квесторите да влязат, КТБ беше на печалба и с капиталова адекватност над 13%. През август т...

В експозето си управителят на БНБ се оплака от натиска, който е бил оказан върху нея. Според него всички имаме нужда Централната банка да има авторитет - със или без Иван Искров. Освен това не трябвало да се задрасква с лека ръка всичко, което е било постигнато до момента в системата.

От своя страна шефът на Фонда за гарантиране на влоговете в България (ФГВБ) Росен Николов обяви, че финансовата структура е готова да изплати необходимите средства по гарантираните депозити в КТБ и ТБ "Виктория". Той допълни, че са водени преговори с Европейската банка за възстановяване и развитие, която трябва да осигури стенд бай линия, която да се използва при случай на обявяване на несъстоятелност на друга банка.

Николов беше категоричен, че Фондът представлява не просто отделяне на пари, а механизъм, който защитава вложителите.

За да осигури необходимите средства, които може и да трябва да бъдат изплатени, ФГВБ е започнал бавно ликвидиране на портфейла си от държавни ценни книжа. В случай на нужда той може да бъде продаден и към него има проявен интерес. Така или иначе ценните книги няма да бъдат продавани на българския пазар.

Австрийските "спасители" на КТБ имат пръст в скандални сделки на Балканите

Австрийските консултанти от EPIC (ЕПИК), които са сочени като надежда за оздравяване на Корпоративна търговска банка, имат участие в ня...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика