Искров: Нямаше политическа подкрепа за оздравяването на КТБ

21472
Искров: Нямаше политическа подкрепа за оздравяването на КТБ
Снимка: БГНЕС

Не намерихме политическа подкрепа за плановете си за оздравяване на КТБ. Това заяви гуверньорът на Българската централна банка (БНБ) Иван Искров в интервю за БНТ, като за пореден път хвърли вината за проблемите с банката върху политиците.

"Намирането на решение за КТБ се забави по независещи от нас причини. Ние излязохме с варианти за оздравяването на банката. Първият беше тя да се одържави, но се отказахме от него заради несигурността около активите. След това предложихме разделяне на "добра" и "лоша" банка, което се прави в много страни. Но нямаше политическа подкрепа за тази опция. КТБ не може да заработи само чрез усилията на централната банка", заяви Искров.

Той отново отрече да има депозити в КТБ или дъщерната й банка "Виктория". Отхвърли също така твърденията, че се е возил в частния самолет на Цветан Василев и че получава 80 000 лв. заплата, като заяви, че целият Управителен съвет на БНБ не взима толкова.

Искров пак се оправдава с политиците за КТБ

Без политическо решение по въпроса КТБ няма и не може да има отваряне на банката, заяви пред БНТ управителят на БНБ Иван Искров. Еди...

Искров обаче потвърди друг слух - че 90% от вложителите в КТБ са свързани по някакъв начин.

По повод думите на Василев, че Искров е "марионетка", гуверньорът коментира: "Всичките ми действия са публични, нека той да посочи кои от тях говорят за марионетност. Василев по-добре да каже какво е правил с парите на вложителите".

"БНБ от първия ден е считала, че голяма банка като КТБ, с толкова клиенти, трябва да бъде оздравена. В продължение на цял месец работихме и през уикендите, за да стане това, имахме припаднали по компютрите момичета. Дали в крайна сметка ще се случи, не зависи от БНБ, а от желанието на акционерите и от Министерство на финансите", заяви още Искров. 

Той определи протестите на вложители в КТБ като "неприятни и несправедливи". Увери обаче застрахованите клиенти, че не трябва да се притесняват за парите си - може да има забавяне, но те ще ги получат.

Борисов обеща на вложители от КТБ да получат оставката на Искров

След като вчера Реформаторският блок поиска главният прокурор Сотир Цацаров да бъде отстранен от случая „КТБ” и да бъдат ра...

Попитан дали ще си подаде оставката, управителят на централната банка заяви, че би го направил, когато вече не иска да носи отговорност. 

Искров за пореден път подчерта, че КТБ е изолиран случай и не може по нея да се съди за цялата банкова система. "Не се притеснявам за нищо, свършено от мен през тези 11 години. Правили сме всичко възможно българите да спят спокойно. Не може заради една случка с една по-особена банка, да се зачеркне всичко", каза той.

По думите му от юни насам доверието на хората към банките е започнало да се връща и има драстичен ръст на депозитите - 1 млрд. лв.

"Не мога да прогнозирам дали Европейската комисия ще наложи наказателна процедура на България, защото не е в моята компетентност. Ако го направи, ЕК ще трябва да се обоснове и да седнем да обсъдим нещата", завърши Искров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика