Институциите се страхуват да вземат решение за КТБ, заяви Стоян Александров

22251
Институциите се страхуват да вземат решение за КТБ, заяви Стоян Александров
Снимка: БГНЕС

Институциите се страхуват да вземат решение по казуса "КТБ". Това заяви бившият финансов министър доц. Стоян Александров, който гостува в предаването "Факторът Кошлуков" по TV7. Другият вариант е да изпълняват поръчки на тези, които искат да разклатят банковата система, категоричен е той. Единственото решение е да се възстанови доверието в банковата система. Така българите ще могат да започнат да инвестират и да развиват икономиката. В противен случай има опасност от разклащане на цялата сфера и е възможно вложителите да започнат да теглят парите си от останалите банки.

Според Стоян Александров, най-скъпият вариант за държавата ще бъде, ако се стигне до фалит на Корпоративна търговска банка. Разчетите показват, че при това положение ще бъде изчерпан фондът за покриване на гарантираните влогове, който в момента е 2,1 млрд. Допълнително ще трябва да бъде изтеглен още 1 млрд., за да се плати на всички граждани с влогове до 100 хил. евро. Фалитът на КТБ ще засили апетитите на тези, които желаят да атакуват банковата система, каза финансистът и предупреди, че тяхната цел е да сринат валутния борд. Такива хора обаче не си дават сметка какво е да правиш бизнес в условията на хиперинфлация, смята доц. Стоян Александров. Ще фалират множество фирми и общини, които имат по-големи влогове в банката. Това ще доведе до съкращения на работници, допълни експертът. Според него независимо от това, какъв ще бъде одиторският доклад, който ще бъде изнесен в понеделник, може да се вземе решение за спасяването на КТБ.

Каролев: КТБ не може да бъде отворена днес

В момента никой не знае какво е състоянието на Корпоративна търговска банка (КТБ) - нито Емил Хърсев, нито Иво Прокопиев. Това заяви ик...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика