Инфлацията ще се завърне в края на 2015, прогнозират от БНБ

7231
Инфлацията ще се завърне в края на 2015, прогнозират от БНБ
Снимка: Thinkstock/Guliver

В края на годината отново ще наблюдаваме инфлация. Причината за това ще бъдат по-високите цени на храните и на петрола в евро. Това сочат прогнози на Българската народна банка.

Годишната инфлация е отрицателна от средата на 2013 година.

Инфлацията в Бразилия се ускори до 12-годишен максимум

Инфлацията в Бразилия е достигнала най-бързия си темп от 12 години, предаде ДПА. През юли инфлацията се е ускорила с 9,56 процента на ...

Дефлацията ще продължи да се забавя през третото и четвъртото тримесечие и в края на 2015 г. тенденцията ще бъде обърната до поскъпване на потребителските цени.

Прогнозите са представени във второто издание на "Икономическия преглед", правен традиционно от централната банка. В него се отчита, че през първите три месеца на годината верижният растеж на реалния брутен вътрешен продукт се е ускорил и е 0,9 на сто. Той обаче ще се забави през втората половина на годината.

Положително влияние върху икономиката има пазарът на труда и преодоляването на част от безработицата. Частичното потребление също се подобрява. Негативен ефект обаче оказва спадът на правителственото потребление, което се дължи на целите на правителството да намали харчовете. Тази тенденция вероятно ще бъде обърната през втората половина на годината, коментират от Централната банка.

По отношение на банковата система, от БНБ прогнозират продължаващ спад на лихвите по кредитите и депозитите. Ликвидността на банките се е увеличила през първите пет месеца на годината.

Венецуела е на прага на хиперинфлация

Ако венецуелското правителство е считало, че инфлацията в страната не може да достигне още по-лоши нива, изглежда е било в грешка. Уст...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика