Има съгласие за две точки от пенсионната реформа между работодатели, синдикати и държава

28745
Има съгласие за две точки от пенсионната реформа между работодатели, синдикати и държава

По две от точките в дневния ред се споразумяха участниците по време на днешната среща за обсъждане на отделни параметри по пенсионната реформа в Министерството на труда и социалната политика, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Става въпрос за правото на работещите пенсионери сами да решат дали да им се преизчисли пенсията, а не това да става по служебен път, както и изчислението на индивидуалния коефициент по чл. 70 на Кодекса за социално осигуряване (КСО) да се определя като средноаритметично на месечните индивидуални коефициенти.

Договорките

Съгласие беше постигнато за това изчислението на индивидуалния коефициент по чл. 70 на Кодекса за социално осигуряване, да се определя като средноаритметично на месечните индивидуални коефициенти. Така при изчисление на пенсия, индивидуалният коефициент ще е равен на сбора от отделните месечните индивидуални коефициенти (за месеците, в които лицето се е осигурявало), разделен на броя на месеците. Основното предимство на този метод, пред сега съществуващия такъв, се състои в по-справедливото прецизиране на индивидуалния осигурителен принос. Мярката ще влезе в сила за новите пенсионери и няма да доведе до преизчисляване на съществуващите пенсии на тези, които са в "заварено положение".

"Основният мотив за това предложение, което беше прието от участниците в обсъждането днес, е свързан с това, че този метод ще прецизира изчисленията. Така, ако при предишния метод, човек е имал коефициент 2, то сега той може да получи 2.1 – 2.2 – което да повиши пенсията му, или съответно 1.9, което да я намали. Този метод по-точно ще отчете приноса на лицето в осигурителната система, ще изглади отклоненията на личния от средния осигурителен доход – в сравнение с метода по КСО, той не е толкова чувствителен към доходите в края на кариерата, а отразява равномерно приноса през целия осигурителен стаж", разясни в брифинг за медиите след срещата, Николай Николов, съветник по пенсионната реформа на министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Днес съгласие беше постигнато и да се запази сега съществуващото положение, при което работещите пенсионери имат правото сами да решават дали да им се преизчисляват пенсиите, а не това да става автоматично – по служебен път. "Запазваме възможността за избор, за да избегнем случаи, при които, в резултат на преизчислението, пенсията се увеличава едва с няколко лева, но те се оказват решаващи за това лицето да изгуби право да получава определени подоходни помощи, в това число и помощи за отопление", поясни още Николов.

Обсъждането по останалите точки, разгледани по време на заседанието днес, ще продължи по време на следващите срещи. Преди да се вземе окончателно решение по всяка една от тях, ще бъде изискана от НАП и НОИ допълнителна информация и ще бъдат разгледани всички бележки, отправени от участниците днес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com