Има изявен принципен интерес за спасяването на КТБ

21850
Има изявен принципен интерес за спасяването на КТБ
Снимка: БГНЕС

Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев, който се издирва от Интерпол, е обявил пред БНБ, че в следващите дни инвестиционна компания ще внесе в централната банка и правителството "структурирано предложение" за капиталова и ликвидна подкрепа на изпадналата във финансово затруднение банкова група. 

Другият голям акционер - фондът на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман, също е изразил принципното си желание за подкрепа на поставената под специален надзор институция.

Тити Папазов: Без Цветан Василев КТБ не може да бъде оздравена

Откраднаха ми мечтите, свързани с тази банка. Семейството ми има 16 хил. лв. там. Това заяви тази сутрин в ефира на Нова телевизия баск...

Информацията съобщава Българската народна банка със специално съобщение на сайта си. В него се припомня, че Централната банка изпрати писма до двата най-големи акционера в Корпоративна КТБ – до 31 август да представят своите конкретни предложения за ангажимент за потенциална капиталова и ликвидна подкрепа на КТБ в съответствие с действащото законодателство

Получените отговори не съдържат конкретни предложения и финансови ангажименти, но в тях се декларират принципни намерения за евентуални бъдещи действия.

Оманският фонд е заявил намерение за създаване на консорциум от инвеститори, които да направят предложение за преструктуриране на КТБ. Това предложение ще бъде основано на оценката на активите, която в момента се извършва от квесторите; на допълнителна оценка (дю дилиджънс) и на адекватна държавна подкрепа от страна на българското правителство.

"По този повод БНБ потвърждава своята готовност за поддържане на конструктивен диалог и обсъждане на различни законово допустими пазарни решения и предложения от сегашните акционери на КТБ", се посочва в съобщението на централната банка.

Плевнелиев: Казусът КТБ е специален

Днес (31 август – б.р) изтича срокът, в който България ще представи пред Еврокомисията своя план за държавна подкрепа за банковия...

Оттам подчертават, че отговорите на акционерите "потвърждават безспорния факт, че в този случай не съществуват бързи решения с мигновен ефект".

Междувременно централната банка продължава работата в рамките на законовите си правомощия за точна и прецизна оценка на състоянието на банкова група КТБ – нещо, върху което и в момента работят екипи от квестори и одитори.

зпрати писма до двата най-големи акционера в Корпоративна търговска банка (КТБ) – „Бромак“ АД и Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман (ФГДРСО) с искане до 31 август да представят своите конкретни предложения за ангажимент за потенциална капиталова и ликвидна подкрепа на КТБ в съответствие с действащото законодателство

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика