Икономист: Реалният икономически растеж е 2-3 пъти по-нисък от този, който ни е необходим

8944
Икономист: Реалният икономически растеж е 2-3 пъти по-нисък от този, който ни е необходим

Страната ни бележи изключително блед икономически растеж. Оценката на Международния валутен фонд (МВФ) за тази година ще бъде 1.1%, докато у нас се говори за малко над 2%, което означава, че ще изоставаме икономически от средно и по-високоразвитите страни-членки на ЕС. Оказва се, че тази "ножица" между европейските държави се разтваря, с негатив за България. Това коментира проф. Боян Дуранкев, икономист, специалист по маркетинг и стратегическо планиране, преподава в УНСС, предаде БГНЕС. 

Според него реалният икономически растеж на страната ни е 2-3 пъти по-нисък от този, който ни е необходим."Това не позволява на България да заяви, че излиза от кризата, в която попадна сред другите европейски страни след 2008 г., с изключение на Полша. Не чакаме чудеса в тази област, защото нямаме ясни стратегии, които да решат казусите", каза Дуранкев. 

Васил Велев: Българската икономика се съживява

Не наблюдавам тенденция към увеличаването на фирмите в несъстоятелност. Напротив, посоката по-скоро е обратна на твърдението на Аген...

Скоро бе констатирано, че у нас намалява броя на фирмите и се увеличават фалитите. По думите на експерта тази информация може да се тълкува поне в две направления - първо, това е един естествен процес в цял свят - окрупняване чрез сливания и поглъщания и второ, банкрут на най-дребния, както се казва-планктонов бизнес.

"Тъй като в нашата страна бизнесът в голяма степен е на еднолични или семейни фирми, естествената тенденция е той като дял да намалява. Но… за сметка на увеличаване на крупните фирми. В САЩ, в търговията с хранителни продукти, примерно със свинско и телешко месо, оперират не повече от 4-5 компании. А въобще в търговията - около 15 мегакомпании", обяснява експертът. 

"Според романтиката на свободния пазар от 18 век малките, дребни фирми от няколко човека могат да оцелеят. Разбира се, че това е абсурд. Какво наблюдаваме днес в България? Големите фирми, освен всичко друго, имат пряк достъп и до политически ресурс в рамките на общината или на страната. Естествено е, че те "с лакти" си пробиват път много по-успешно, отколкото малкия бизнес, който няма това влияние", каза Боян Дуранкев. Той обясни, че тенденцията на окрупняване на компаниите и по-големите по правило са далеч по-печеливши на пазара. Има и съответния бизнес фолклор за това: акулите изяждат шараните, шараните - малките рибки, а рибките - планктона. 

Според него засегнати от процеса на стагнация тази година ще са тези, които имат производствени връзки с Гърция, както и другите, с производствени, търговски и туристически отношения с Русия и Украйна. "Блокирането на работата на банките в Гърция няма начин да не повлияе чрез трансакциите на връзките с България", смята икономистът. "Така че, отвсякъде погледнато, негативите тази година ги обира България", коментира той.

Индийски топ банкер: Светът върви към нова голяма депресия

Директорът на индийската централна банка, който с изключителна прецизност предсказа световната финансова и икономическа криза, която се...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com