Икономист: Неуспехът на Гърция за договаряне увеличава кредитния риск в България

8898
Икономист: Неуспехът на Гърция за договаряне увеличава кредитния риск в България
Снимка: Getty Images/Guliver

Неуспехът от осъществяването на сделка в последната минута за Гърция трябва да доведе до намаляване на немският борсов индекс DAX с още 3-5% и ще увеличи кредитния риск в членовете на "новата" еврозона, като Унгария, Хърватска, България и Румъния. Дори Полша ще усети насрещен вятър. Това заявява в коментар за ситуацията в Гърция Стийн Якобсен, главен икономист в Saxo Bank.

Експертът сравни случващото с южната ни съседка с фалита на американската банка Lehman Brothers през 2008 г. "Спомням си, че почти само аз смятах, че Lehman ще се провалят да останат на повърхността, но пазарът и Федералният резерв продължаваха да виждат решения в последната минута. Решението е подобно. Lehman бяха смятани за прекалено „трудни“ за спасяване", обяснява Якобсен.

Гръцките банки ще отворят за пенсионерите

Гърция ще отвори 1000 клона на банки от сряда до края на седмицата, за да може да се изплатят пенсиите на пенсионерите в страната, ко...

"Планът на Федералния резерв (свързан с Lehman Brothers) беше да спечели повече време, тъй като план А и план Б бяха решения от типа „похвали и наказания“. Когато те се провалиха, план В беше паниката и нямаше план. Lehman нямаха план, нито Гърция има такъв. Да нямаш план, не е план, което ние наблюдаваме в момента", заявява икономистът.

Срещаме трудности в справянето с нелинейните движения на пазарите, след надеждата и вярата. Но отново нека подчертая, че най-големият риск е раздутият VaR (стойност в риск и последващите взаимовръзки…). Това ще доведе до нежелани последствия, като движения на българските и румънските облигации вчера, вероятен дефолт на Пуерто Рико и по-високо евро, прогнозира още Стийн Якобсен.

Какви още връзки между фалита на Lehman Brothers и ситуацията в Гърция намира икономистът от Soxo Bank четете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика