Икономиката ни е в три индустрии и два града

8993
Икономиката ни е в три индустрии и два града
Снимка: iStock/Guliver

Преработващата индустрия, аутсорсингът и бизнес услугите и секторът на ИТ/комуникационни услуги са двигателите на новосъздадената заетост в България през последните 12 месеца до средата на 2015 година. Тези сектори отговарят за създаването на нови 41 хиляди работни места, показва анализ на Industry Watch.

В периода 2008-2013 г. се наблюдаваше бързо развитие на секторите на информационни технологии и аутсорсинг на бизнес процеси. През 2014 г. са изнесени ИТ услуги, които са 4.4 пъти номиналния обем от 2008 г., коментират анализаторите.

Икономист: България ползва част от позитивите на еврозоната чрез валутния борд

С валутния борд и обвързаността на лева с еврото България ползва голяма част от позитивите на еврозоната. Това каза икономистът проф....

Освен динамичното развитие на ИТ сектора, в годините след кризата се увеличи интересът към България като аутсорсинг дестинация, а това доведе до ръст на заетите в сферата на професионалните дейности, пише Expert.bg.

София и Пловдив

От големите градове най-осезаемо повишаване на заетостта в сферата на ИТ и аутсорсинг услугите има в София и Пловдив, в които работните места в този сектор се повишават съответно с 16% и 15% спрямо 2008 г.

Развитието на ИТ сектора беше съпроводено с рязко увеличаване на търсенето на софтуерни специалисти, което доведе до значително повишаване на заплатите в сектора, се казва в анализа. В периода 2008-2013 г. средната заплата на ИТ специалистите в България се повишава с 57%, при среден ръст на заплатите в страната с 42% общо за всички сектори.

Сред големите области най-осезаемо се повишават заплатите на софтуерните специалисти в Пловдив (с над 70% за 5 години) и Русе (с 69%). В периода 2008-2013 г. заплатите на наетите в ИТ фирми в столицата са се повишили с близо 50%.

Българската икономика не се е радвала на такъв ръст от 2011 година насам

Най-висок ръст от четири години насам на годишна база отчете българската икономика през вторите три месеца на тази година (април &ndash...

Регионите в България с по-добре развита индустрия успяха по-бързо да преодолеят негативните ефекти от рецесията, която беше обхванала почти цяла Европа. Областите с по-силно развита преработваща промишленост успяват умело да се възползват от възможностите за износ към нашите основни търговски партньори в Европа и Азия. Общият износ на България през 2014 г. е близо два пъти по-висок в сравнение с износа през 2009 г.

Индустрията в България е най-силно развита в област Пловдив и в столицата София. Предприятията в Пловдив осигуряват заетост на 13% от наетите в индустрията, а в индустриалните фирми в столицата работят 12% от всички наетите в преработващата промишленост в страната. Сред водещите индустриални центрове в България попадат и Благоевград, Стара Загора и Русе.

Сред най-големите области се наблюдава и друга зависимост. Делът на заетите хора без висше образование в традиционно финансираните от публичния сектор озеленяване, почистване, събиране на отпадъци, поддръжка на ВиК мрежа се различава по региони, като от големите области е най-нисък в Пловдив (около 1.5%) и достига 3.4% в Плевен.

Заплатите за нискоквалифициран персонал остават най-високи в София – около 750 лв/месец след данъци и осигуровки за базовия персонал и около 850 лв за персонал със среден профил. В същото време наблюдаваме много бърз ръст на заплатите в тези сегменти в Пловдив – около 19-22% за 2 години, и Русе – 15-18% ръст.

Повече за заетостта и заплатите в България от анализа на Industry Watch четете в Expert.bg.

2015 г. е печеливша за туризма в някои места по света: Кои са те?

Глобалният туризъм продължава да отбелязва сериозен прираст. За периода януари-април 2015 г. броят на туристите по света се е увеличил ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика