IT секторът поиска от Лукарски ускоряване на издаването на "синя карта"

20343
IT секторът поиска от Лукарски ускоряване на издаването на "синя карта"

Да се ускори процедурата по издаване на т.нар. „синя карта“ за работа и пребиваване в България на чуждестранни специалисти в областта на високите технологии. За това настояха представителите на браншовите организации от IT сектора на среща с министъра на икономиката Божидар Лукарски днес.

В момента на пазара на високи технологии у нас има голям глад за такива специалисти, но издаването на разрешителни отнема от 6 до 9 месеца и на практика не работи, заявиха от сектора. Според техни данни в последната година са издадени едва две сини карти на компютърни специалисти. Според бранша е необходима промяна в Закона за българското гражданство, с която да се съкрати процедурата на един месец.

Не създавайте приложение за 100 млн. потребители!

Когато предприемачите създават нови приложения, често си ги представят като следващия Truecaller, който привлече повече от 100 мил. пот...

Министър Лукарски увери, че работи съвместно с останалите отговорни ведомства за промени в закона, които да облекчат и ускорят процедурите, но с оглед изискванията за проверка на сигурността издаването едва ли ще може да се намали до един месец. Той предложи министерството на икономиката да поеме работата по приемането и придвижването на документите на кандидатите за „синя карта“ между институциите, тъй като в момента различните необходими документи се подават в различни ведомства и това затруднява кандидатите. По думите на министъра фактът, че IT браншът изпитва недостиг на работна ръка, е доказателство, че той се развива добре. По данни на компаниите, продукцията на българските високотехнологични предприятия се е увеличила 5 пъти за последните 5 години.

Представителите на високотехнологичните компании поставиха също проблема, че Законът за насърчаване на инвестициите в момента дава някои пазарни предимства на чуждестранните компании в сектора и намалява конкурентоспособността на българските високотехнологични предприятия. Те посочиха например, че украински компании в момента влизат у нас и получавайки инвестиционен клас А, ползват право за възстановяване на осигуровките, което намалява разходите им с около 18% и прави неконкурентни родните компании. Според IT бранша, в сегашния му вид, законът е направен с цел да стимулира заетостта в отрасли с висока безработица, но не е съобразен с нуждите на сектори, при които има недостиг на работна ръка. Зам. министърът на икономиката Даниела Везиева, която присъства на срещата съобщи, че министерството работи също по промени в Закона за насърчаване на инвестициите, така че предоставените предимства да са съобразени със спецификите на различните сектори.

На срещата беше засегнат и въпросът с увеличаващия се непрекъснато максимален осигурителен доход, който създава несигурност в сектора, където заплатите са високи.

От IT бранша заявиха, че очакват министър Лукарски да стане посланик на политиката по привличане на високотехнологични специалисти в страната ни.

IT секторът против вдигането на максималния осигурителен доход

От Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) и Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) се обявиха срещу п...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика