ИПИ: Навлизането на ГМО и шистов газ в България заради ТПТИ е манипулация на обществото

11274
ИПИ: Навлизането на ГМО и шистов газ в България заради ТПТИ е манипулация на обществото

Манипулация на общественото мнение. Така определиха експертите от Института за пазарна икономика (ИПИ) твърденията, че заради Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между ЕС и САЩ България ще бъде залята с ГМО, ще навлезе добивът на шистов газ, местни предприятия ще фалират пред конкуренцията от САЩ, а само големи корпорации ще спечелят от споразумението.

"До момента не е публикуван сериозен анализ на очакваните ефекти от бъдещото споразумение, който да се фокусира конкретно върху българската икономика", смятат от ИПИ. Според института митовете почиват както върху непознаване на документите около споразумението, така и върху открита манипулация на общественото мнение от страна на определени групи.

Български евродепутат: Гледаме ТПТИ, но само за определени тематики

Разбира се имаме достъп до тази проблематика, що се отнася до работата ни в отделните комисии. Това отговори евродепутатът от ГЕРБ/ЕН...

ИПИ се фокусира върху търговските и инвестиционните потоци между България и САЩ. Според анализа на ИПИ балансът във взаимната търговия между САЩ и страната ни остава положителен за България, като износът за САЩ е около 1,5 пъти по-голям от вноса от този пазар. Износът както на стоки и услуги от България за САЩ се увеличава с двуцифрени темпове през последните пет години, като САЩ вече се нарежда сред основните износни пазари за България извън ЕС. Ръстът е особено впечатляващ, ако се отчита фактът, че около 50% от износа на стоки се облага с мита, отбелязват от ИПИ.

Анализаторите също заявяват, че е неверен фактът, че от освобождаването на търговията ще спечелят само големите корпорации. ИПИ цитира анализ на Европейската комисия, от който се вижда, че 88% от всички износители от ЕС а САЩ са малките и средни предприятия (МСП), като 28% от стойността на износа се генерира от МСП. В случая с България, 87% от всички износители за САЩ са МСП, а 40% от износа ни за САЩ се дължи на МСП. Тези данни ясно показват важната роля на малките и средни предприятия както за общия износ от ЕС за САЩ, така и за износа от България за американския пазар, коментират от ИПИ.

Според експертите от ИПИ премахването на митата за българските стоки ще окаже положително влияние за българския износ. Експертите подчертават, че за близо 40% от стоковия износ митническата бариера е относително висока (над 2%), а за редица стоки митата достигат двуцифрени числа. Според тях прекият позитивен ефект от очакваното премахване на митата ще бъде особено изявен за около 40% от българския износ за САЩ.

Анализаторите отчитат още, че ТПТИ ще окаже положително влияние на износа на български стоки с висока добавена стойност. Те се позовават на статистиката, която показва, че двете най-големи пера в износа на България за САЩ, които заемат близо 30% от износа, са машините и електрическото и електронно оборудване, като и двете продуктови групи бележат висок ръст през последните 5 години. Ако се премахнат митата във взаимната търговия, може да се очаква, че и продукти, които са по-ниско конкурентни и в момента не се изнасят за САЩ, ще успеят да проникнат на американския пазар, коментират от ИПИ. 

Ще се отнася до износа на услуги, заложените цели на ЕК за премахване на редица нетарифни бариери пред този износ от ЕС за САЩ, ако бъдат постигнати, също ще имат пряк положителен ефект върху износа от България, смятат икономистите. Паралелно с това може да се очаква, че облекчените условия за износ на услуги от ЕС към САЩ ще открият възможности за износ и на други услуги, който в момента не се осъществява заради високите нетарифни бариери.

Анализатори: С приемането на ТПТИ Европа ще направи компромис с безопасността на храните

По Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) тихо и незабележимо Европейската комисия отстъпва от стандартите си....

От ИПИ също отбелязват, че САЩ са 9-тият най-голям инвеститор в България, а голяма част от американските инвестиции в България са в сферата на високите технологии, електрониката и компютърните услуги. Тези инвестиции стоят и зад резкия ръст на износа на компютърни услуги (разработка на софтуер), който вече достига над 40% от общия износ на услуги от България за американския пазар. Може да се предположи, че евентуалното подписване на ТПТИ ще доведе до нарастване на инвестициите, твърдят от Института за пазарна икономика.  

Според икономистите потребителите в България също ще спечелят от споразумението, тъй като около 40% от вноса от САЩ в момента се облага с мита.

Позиция против

На фона на анализа и мнението на ИПИ от Сдружение "Солидарна България" в доклада си "Потенциални последици за българското общество и икономика от Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС" твърдят точно обратното. Според тях Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) ще се отрази особено негативно върху стандартите за качество на храните в Европа и ще доведе до масовото навлизане на ГМО култури. Според експертите поради по-ниските критерии, американските храни имат значително по-ниски производствени разходи. С по-ниските продажни цени, те ще изтласкват европейските производители от щандовете и ще ги принудят да лобират на всички нива за снижаване на стандартите

Говорейки за инвестициите от страна на САЩ, докладът на "Солидарна България" обръща внимание на, че ТПТИ може да създаде условия фирми, регистрирани в САЩ, да си извоюват предимство, посочвайки принципа на равното третиране (чрез механизма за уреждане на спорове инвеститор-държава), право на част от субсидията на пенсионното и здравно осигуряване и пенсионното дело. Според тях въвеждането на подобна практика в България би задълбочила и без това тревожното неравенство в достъпа до обществено здравеопазване.

Момчил Неков предупреждава: България може да остане назад за визовия режим със САЩ

Безвизовият режим за американци в държави от ЕС може да отпадне. Това става ясно от отговор на Европейската комисия на въпрос на евроде...

В анализа на "Солидарна Бълггария" също така се отбелязва, че ще бъдат защитавани само големите компании, като ще има голямо настъпление на корпоративните лобита в сектора на фармацевтиката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика